Jump to content

Hogewey, a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedők falva

2015. 09. 09. 16:00

A falu különlegessége, hogy az ott élők nem tudják, hogy valójában egy szanatóriumban vannak, ahol szakképzett orvosok és ápolók veszik őket körül, hiszen az egész olyan, mintha csak egy átlagos település lenne boltokkal, piaccal, kedves szomszédokkal, jó ismerősökkel.

A hollandiai település az állam által finanszírozott, kifejezetten e célra létrehozott öregek otthona/ szanatórium, ahol a betegek boldogan élik átlagos mindennapjaikat, úgy, hogy fogalmuk sincs, arról, hogy orvosok és ápolók óvó pillantása követi őket.

A faluban közel százhatvan idős ember tölti mindennapjait, a szokásostól annyi különbséggel, hogy az ott lévők közül mindnyájan Alzheimer-kórban vagy öregkori demenciában szenvednek.

A szokásos kezelési és kórházi környezetet hátrahagyva a betegek számára olyan körülményeket biztosítanak, mintha normális életet élhetnének, és csak egy másik városba költözve folytatnák életüket, kellemetlen kezelések, orvosok nélkül.

Valójában a külön erre a célra kialakított faluban az őket körülvevők mind szerepet játszó orvosok és ápolók, akik hol szobalényként, hol boltosként, hol szomszédként jelennek meg a mindennapok során. A hely különlegessége a Truman Show szerű életvitelen túl az, hogy a beköltözők hétféle életstílus közül választhatnak (pl.:arisztokratikus, művészi, kulturális, keresztény, indiai, hagyományos, stb.) és a választott életstílus szerint jelennek meg a beteg életében az ápolók, és orvosok (pl.: aki az arisztokráciát választott ott bejárónőként, vagy szobalányként, stb.). Plusz nem létezik a pénz fogalma. A boltokban a termékek nincsenek felcímkézve. De ez senkit sem zavar.

A Hogeweybeli falucska igyekszik a lehető legnagyobb mozgásteret meghagyni a betegeknek. Szabadon vásárolhatnak, kávézhatnak, kártyázhatnak, élhetik életüket.

A kezdeményezés üdvözítő, hiszen a kórház frusztráló légkörét hátrahagyva élhetnek, teljes felügyelet mellett, akárcsak idősödő társaik.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: ageconcernluton.org.)