Jump to content

Alacsonyak a nyugdíjcélú megtakarítások

2015. 12. 15. 16:00

Az Union Biztosító által megkérdezettek 85 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíja majd nem lesz elég a megélhetésére, de megtakarítással csak 64 százalékuk rendelkezik, a kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya pedig ennél is kevesebb, mindössze 37 százalék.

A biztosító saját ügyfelei körében végzett online felmérés során 1000 főt kérdezett meg, és az adatokat összehasonlította a két évvel ezelőtti hasonló felmérés eredményével.

A 2013-as felmérésben a 25 év alattiak 68 éves nyugdíjkorhatárral kalkuláltak, most pedig már úgy vélik, 72 évesen mehetnek majd nyugdíjba. Az átlagos nyugdíj nagyságát az utolsó fizetéshez képest két éve 63 százalékra, az idén 55 százalékra taksálták a megkérdezettek.

A válaszadók 37 százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Ilyen a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz). További 27 százaléknak van még megtakarítása, de az más jellegű, például bankbetét, életbiztosítás vagy éppen ingatlan befektetés.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 61 százaléka mindössze 1-2 évre szóló megtakarítást tervez. A hosszú távra, 21-30 évre előre tervezők aránya 15 százalék volt a megkérdezettek körében. A 25-34 éves korosztály 20 százaléka takarékoskodik ilyen hosszú távra, míg a 45-54 éves korosztály körében az arány mindössze 8 százalék.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: hswstatic.com Forrás: szeniormagazin.hu/MTI)