Jump to content

Dengue-láz miatt hirdettek szükségállapotot Hawaii legnagyobb szigetén

2016. 02. 13. 18:07

A Hawaii szigetek legnagyobb szigetén október vége óta terjedő dengue-láz megfékezésére hirdetett szükségállapotot a sziget polgármestere.

A nyolc szigetből álló szigetcsoport legnagyobb szigetén - amelyet neveznek egyszerűen "nagy szigetnek" is - az elmúlt három és fél hónapban kétszázötven megbetegedést regisztráltak. A dengue-lázt, vagy más néven csonttörő lázt okozó vírust - a zikalázhoz hasonlóan - fertőzött szúnyogok terjesztik, s kezelés nélkül a megbetegedettek akár tíz százaléka is életét vesztheti. Maga a betegség influenzaszerű tüneteket okoz, magas lázzal, végtagfájdalmakkal jár, súlyos esetben pedig vérzéseket okozva vezet halálhoz.

Bill Kenoi polgármester  és a hawaii egészségügyi hatóságok szerint az 1940-es évek óta ez a mostani a legnagyobb dengue-járvány Hawaii államban.

Hawaii szövetségi állam kormányzója, David Ige, közleményben tudatta, hogy egyetért a nagy sziget polgármesterének döntésével, ám nem tartja elengedhetetlennek az egészségügyi szükségállapot bevezetését az egész állam területén. Erre akkor kerülhet sor  - olvasható a kormányzói állásfoglalásban - ,  ha a fertőzés átterjed a többi szigetre is, vagy ha megjelenik a zikaláz is. Eddig egyetlen zikalázas beteget diagnosztizáltak a szigetcsoporton, a múlt hónapban Oahu szigetén.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: indianexpress.com)