Jump to content

Nyugdíjas Vasember-ruhát alkottak

2016. 04. 11. 16:46

Gombnyomásra elszáll az idő az ember felett, ha magára ölti a Genworth Financial biztosítótársaság robotruháját.

Szervómotorok nehezítik a végtagok mozgását, a látást speciális lencsék homályosítják, a fülzúgást a hangszórók morajlása imitálja.

A felszerelés 18 kilót nyom, ez is az élmény része, hiszen sokan hajlamosak plusz súlyt felszedni nyugdíjas korukra. Az „idős öltözék” egy 85 éves ember mozgásának, érzékelésének nehézségeit szemlélteti, a vezérlőpulton kisebb és nagyobb hendikepeket is be lehet állítani.

A gépruha célja, hogy kipróbálói toleránsabbak legyenek az idősekkel, megértsék, hogy ilyen korban már az egyszerű teendők is kihívások lehetnek.

„Nem tudom, hogy lehet így bármire is figyelni, mikor az ember egyetlen vágya, hogy visszafeküdjön az ágyba” – idéz egy 34 éves önkéntes tesztelőt a Reuters.

A sportos fiatalember Ugo Dumont pulzusa 81-ről 100-ra ugrott, mialatt egy New Jersey-i múzeumban a bemutató kedvéért felállított futópadon sétált a ruhában.

A Genworth biztosító megbízásából az Applied Minds kreatív műhely készítette el a szimulátor öltözetet, amit most egy országjáró roadshow keretében sokan kipróbálhatnak az Egyesült Államok természettudományos múzeumaiban.

Az élményt igyekeztek igazán élethűvé tenni. Az időskori makuladegenerációt szemléltető lencsék az állapotra jellemzően éppen a látótér közepét homályosítják el, a hangszóró pedig az ember mondatait széttördeli, mintha motoros afáziával küzdene.

„A kultúránk a szépséget és a fiatalságot bálványozza. Ez viszont egy lehetőség arra, hogy beszéljünk az időkorról, és rájöjjünk, nem szégyen segítséggel élni” – fogalmazott a Genworth képviselője, Candace Hammer.

A ruha természetesen a demencia vagy az Alzheimer-kór szorongató érzését, a vizelettartás és ürítés nehézségeit nem képes visszaadni, de a Reuters beszámolója szerint így is épp elég érzékletes.

Az öltözék még az idősebbeknek is tud újat mutatni. Egy jó karban lévő 74 éves tesztelő, Robert Richards azt mondta: rögtön megértette, miért mozognak olyan nehézkesen korosabb golfpartnerei.

Unokája, a nyolcéves Maggie Richards csak az előadást hallgatta, de az üzenet így is átjött neki. „Azt hisszük az öregek furák, pedig csak nem látnak és hallanak téged, és nem értik, hogy mit mondasz. Ezentúl kedvesebb leszek velük és nem mondom azt többet nekik, menj már arrébb” – mondta el a kislány.

 

(Kép: mxstatic.com Forrás: marmalade.hu/hirado.hu)