Jump to content

Megszűnik a "diabetikus" élelmiszer

2016. 05. 05. 12:52

Egy uniós intézkedés nyomán a jövőben csak a tápértékjelölésből tájékozódhatunk majd egy adott élelmiszer összetételéről.

Július közepétől megszűnik a "diabetikus" fogalom, a cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érint.

Uniós jogharmonizáció következménye, hogy megszűnik a "diabetikus" fogalom, amely egyébként egy magyar találmány volt – mondta a dietetikus az M1-en. Soltész Erzsébet úgy vélte, ezentúl nagyobb kihívás lesz az élelmiszerek szemrevételezése a fogyasztónak, hiszen a kötelező tápértékjelölésből kell kideríteni, mekkora egy-egy élelmiszer szénhidrát- és cukortartalma.

A cukorbetegség már-már népbetegségnek számít, hiszen Magyarországon 750 ezer ismert, még legalább ugyanennyi fel nem ismert cukorbeteg van.