Jump to content

A sebész is hihetetlennek tartotta a beavatkozást

2016. 05. 06. 13:03
Két férfit műtöttek meg Pécsen. Magyarországon először történt meg, hogy a tüdőoperáció során éberek voltak a betegek és végig beszélgettek az orvosokkal.
 

Egyedülálló műtétet hajtottak végre Pécsen. Magyarországon először történt meg, hogy mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőoperációt végeztek az orvosok. Egy 36 éves és egy 41 éves férfi esett át operáción – tudta meg a hirado.hu Dr. Szántó Zalán mellkassebésztől.

A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján történt az operáció, amelynek során az orvosok a műtét közben szóval tartották a betegeket is. „Hihetetlen volt, hogy beszélgettünk a beteggel, miközben operáltuk. Ez korábban elképzelhetetlen volt egy tüdőoperációnál” – közölte a mellkassebész.

A műtét igazi újdonsága az volt, hogy a beteggel folyamatosan kapcsolatban voltak, elmondták, hogy hol fáj, így célirányosan tudták neki adagolni a fájdalomcsillapítót. „A páciens állapotáról, érzéseiről magától a betegtől kaphatunk első kézből visszajelzéseket a műtét közben, nem csak a rákapcsolt műszerek adataiból” – mondta az orvos.

Mintha felöntöttek volna a garatra - ezt érezték a betegek

A betegek a műtét közben úgy érezték magukat, mintha felöntöttek volna egy kicsit a garatra. Szenderegtek, szunyókáltak, de semmilyen rossz élményről nem számoltak be – magyarázta a mellkassebész.

Ráadásul így a hagyományos altatástól eltérően nem voltak kitéve a mélyaltatáshoz használt gyógyszerek okozta megterheléseknek és az esetleges szövődményeknek és nem volt szükség gépi lélegeztetésre sem. Az altatógáz adagolás is elkerülhetővé vált.

Sebészoldalról nagy előny, hogy a műtéti előkészületek másfél óráról 20 percre csökkentek le, így az operációt gyorsabban tudták megkezdeni, míg a beteg oldaláról az egyik legnagyobb előny, hogy a lábadozási idő is csökkent.

Egy kis lépés, hogy a tüdőrákosokat is így operálják

A közelmúltig elképzelhetetlen volt, hogy ilyen kockázatos és összetett sebészeti beavatkozást, mint a tüdő műtéteit, ne mélyaltatásban végezzenek.

A beavatkozás során a tüdőnek egy részét távolították el. „Innen már csak egy kis lépés, hogy a tüdőrákos betegeket is ilyen módon tudjuk operálni. Az első ilyen műtét 1-2 hónapon belül megtörténhet Pécsen” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szántó Zalán.

A betegek már otthon vannak, az operációk komplikációmentesek voltak.

A műtétet Szabó Zoltán aneszteziológus, Szántó Zalán és Szalai Gábor mellkassebészek vezetésével végezték.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: ortho-one.in Forrás: szeniormagazin.hu/hirado.hu)