Jump to content

Vigyázz mérgező! Visszahívtak egy kedvelt diákcsemegét

2016. 05. 26. 09:34

Az alapos vásárló mindig átnézi a lejárati dátumot és az összetevők listáját, ám a csomagolás mögé nem lát be. Szerencsére a Nébih igen. Ezt a rágcsálnivalót már ne keresd a polcokon, ha feltankoltál belőle, akkor pedig vidd vissza!

Visszahívták a penészgombatoxinnal szennyezett dmBio diákcsemegét. Gond a 200 grammos kiszerelésű változattal akad, amit azonnal levettek a polcokról. A bevonás a dm Bio Studenten Futter 2017. február 15.-i lejáratú diákcsemegére vonatkozik.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a megengedettnél magasabb ochratoxin A értéket mértek a bio mazsola, mandula és dió keverékben- közölte a Nébih.

Bár az élelmiszerek előállítói folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye, így megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető - írta a hivatal.

Az ochratoxin erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban a májat, az idegrendszert, az immunrendszert és a reproduktív szerveket is károsítja. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag. A hivatal azt kéri a vásárlóktól, hogy a termékeket ne fogyasszák el.

 

Kép: divinogroup.com Forrás: biokalauz.hu | szeniormagazin.hu