Jump to content

A jövő év közepén indul az országos vastagbélszűrő program

2016. 07. 09. 09:05

A szűrőprogramot országszerte kötelezővé teszik, mert az emberek túlnyomó része nem megy el önként a szűrésre, ami a későbbiekben gondot okozhat.

Magyarországon évente tízezer új vastagbél- és végbélrákos esetet fedeznek fel, és évente ötezren bele is halnak ebbe a betegségbe. Hazánkban minden negyedik ember halálát valamilyen rákos megbetegedés okozza. A lakosság nagy része ettől függetlenül még mindig nem megy el önkén szűrővizsgálatra, épp ezért a megelőzés fontosságára mindig érdemes felhívni a figyelmet.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, a szűrés mindig olcsóbb, mint a betegség kezelése, és semmilyen népegészségügyi program nem lehet sikeres a lakosság közreműködése nélkül.

Az országos szintűre kiterjesztett vastagbélszűrést is a prevenciós eszközök közé tartozik. A program a jövő év közepén induló és két és fél millió 50-70 éves férfit és nőt érint.

Zombor Gábor korábbi egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ma már a gazdasági és társadalmi viszonyok nem indokolják a rossz egészségi állapotot, azonban a megelőzés és a kezelés területén szükséges még lépéseket tenni. Reményei szerint a program hosszú évtizedekig tart majd, hiszen a megfelelő technikával és felszereltséggel jól szűrhető ez a betegség, a korai stádiumú elváltozás kezelése pedig szinte százszázalékos gyógyulást eredményezhet.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: zumzi.com)