Jump to content

A bőrrák mutáció és a vörös haj közötti összefüggés

2016. 07. 15. 09:00

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását, derült ki egy egyedülálló brit kutatásból.

A világon elsőként bemutatott összefüggést a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai fedezték fel, a kutatási eredményekről pedig a Nature Communications című folyóirat számolt be.

A kutatás beszámol arról, hogy a MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanóma mutációinak megszaporodását. Ez nagyjából annyit jelent, hogy ennek a génvariánsnak a hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak. Az elváltozás nem csupán a napsugárzás okozta spontán mutációk, hanem a tumor más elváltozásainak számát is növeli.

A kutatók szerint mivel nagyon sok olyan ember is hordozza ezeket a variánsokat, aki nem vörös hajú, ezért mindenkinek érdemes vigyáznia a napsugárzással - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A világ népességének csupán 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

"Már jó ideje tudtuk, hogy a vörös hajú emberek esetében magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, de most először sikerült kimutatni, hogy a vörös hajért felelős gén összefüggésben van a bőrrák mutációinak megszaporodásával" - mondta a vizsgálatot vezető David Adams, a Wellcome Trust Sanger Institute munkatársa.

A kutatók több mint 400 rákos páciens daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan tumormutációt találtak, amely a napsugárzással van összefüggésben.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: publicdomainpictures.net Forrás: szeniormagazin.hu)