Jump to content

Nem lesz többé a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszer-jelölés

2016. 07. 20. 16:00

Július 20-tól eltűnik a jól ismert narancssárga kör, mert a folyamatos, szigorú diétát tartók számára a jelölés félrevezető lehet.

Július 20-tól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör. A dolog miértje, hogy a szigorú diétát tartók számára a narancsságra kör mást jelent: a korlátlan fogyasztás lehetőségét.

Egy 2013. július 20-án lépett hatályba EU rendelet áll az új szabályzás hátterében, ami a fenti indok miatt, és három év „türelmi időt” adott a „diabetikus” élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy felkészüljenek és átálljanak egy új szisztémára. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, így a narancssárga kör helyett új jelölés kerülhet a cukorbetegeknek szánt ételekre.

Habár az új jelölés várat magára, mert a ma hatályba lépő szabályozás csak annyit tesz lehetővé a gyártók számára, hogy külön adatot közöljenek a cukortartalomról. 

A változás mellett másodsorban az is szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

Antal Emese dietetikus korábban az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com Forrás: szeniormagazin.hu/MTI)