Jump to content

Amit érdemes tudni az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban

2016. 10. 07. 19:00

Fiatalon senki nem úgy köti össze az életét párjával, hogy a halál gondolata árnyékolja be életüket. Ez így jó, nem is szabad, azonban a korral együtt jár az is, hogy betegségekkel, műtétekkel, gyógykezelésekkel találjuk magunkat szemben.

Érdemes olyan helyzetekkel kapcsolatosan is információkkal rendelkeznünk, amelyre alapból nem szeretünk gondolni. Az özvegyi nyugdíjról is érdemes tudni néhány dolgot, mert a sors váratlan helyzeteket is tud teremteni, az idősebb korral pedig még inkább kénytelenek vagyunk foglalkozni.

Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs vagy az élettárs igényelhet, ez alól csak az a helyzet képez kivételt, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltve történik meg a házasságkötés. Ahhoz hogy így járjon valakinek az özvegyi nyugdíj, arra van szükség, hogy a pár legalább öt éve kötött házasságot. A legalább egy éve tartó élettársi kapcsolat és az abból született közös gyermek a feltétele az élettárs özvegyi nyugdíjának. Ha az élettársi kapcsolatból nem született gyermek, úgy tíz év együttélés után jogosult özvegyi nyugdíjra. Az elvált vagy egy évnél hosszabb ideje különélő házastárs pedig csak akkor jogosult az özvegyi nyugdíjra, ha azt a bíróság megállapította.

Az elhunyt kora, biztosításban töltött ideje az, amely alapján meghatározzák az özvegyi nyugdíj összegét. Ha az elhunyt személy megfelelő szolgálati időt töltött be, amely során megállapítható volt saját részére öregségi nyugdíj, akkor illeti meg hátramaradt párját az özvegyi nyugdíj. Ha még nem töltötte be az elhunyt az öregségi nyugdíj korhatárt halálakor, de megállapítható lett volna az öregségi nyugdíj a részére, akkor illeti meg társát az özvegyi nyugdíj.

Az elhunyt halála után legalább egy éven keresztül folyósíthatják az özvegyi nyugdíjat, amely annak az öregségi nyugdíjnak a 60%-át jelenti, amelyet az elhunyt halála időpontjában kapott. Van, aki egy évnél tovább is jogosult lehet az özvegyi nyugdíjra, méghozzá aki házastársának halála időpontjában betöltötte az öregségi nyugdíj korhatárát, vagy megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, tartósan beteg, legalább két árvaellátásra jogosult gyermeket is nevelnie kell.

(Forrás: szeniormagazin.hu | nyugdijasinfo.blogspot.com, dailymail.co.uk/képek)