Jump to content

A házaló árusok, veszélyben az idősebbek!

2016. 10. 15. 19:00

Ismét közeledik az év vége. Jönnek sorra az ünnepek, Mindenszentek, Mikulás, Karácsony, Újév. A napok múlásával egyre több házaló árus járja a településeket bekopogtatva a lakásokba, házakba, megvételre kínálva portékájukat.

Többségüknek elsődleges célja a náluk lévő áru értékesítése, vannak azonban olyan személyek, akik e tevékenységet csak álcaként végzik. A lelkiismeretlen elkövetők a régi kultúra segítőkész szokásai közt felnőtt, idős korosztályt célozzák meg, akik készséggel beengedik az idegeneket lakásaikba.
Általában többen érkeznek, míg az egyik választékos beszéddel, ápolt külsővel lefoglalja a gyanútlan időseket, társa a lakásban fellelhető értékek, készpénz, ékszerek után kutat, gyakran mondvacsinált indokokra hivatkozva (wc-re szeretne menni, csak egy pohár vizet iszik, rosszullétre hivatkozik). Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, sok közöttük a nő, illetve olyan csoportok, amelyeknek egy vagy több női tagja is van.

Pár jó tanács, hogy miként lehet megelőzni a lopásokat:

  • Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonsági láncot, kémlelőnyílást!
  • Lehetőleg ne vásároljon semmit a házaló árusoktól! (bizonytalan eredetű áruk, hamisított termékek, jótállás, garancia hiánya, a valós értéknél jóval magasabb ár stb.)
  • Ajtaját ne tárja ki idegennek!
  • Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el!
  • Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége!
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt!
  • Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek!

Ha mégis vásárolna, csak nagy gondossággal, körültekintéssel tegye. Tisztában kell lennie azzal, hogy ezektől, az árusoktól nem fog számlát kapni, így ha a termék hibás, reklamációra sincs lehetősége. Nem lehet tudni, hogy az eladásra kínált áru honnan származik, milyen a minősége és valóban ér-e annyit, mint amennyit fizet érte. Fizetéskor is roppant körültekintően járjon el. Amikor az üzlet megköttetik, az ajtót zárja be, és közölje az árussal, várjon, amíg ön elmegy a pénzért, a lakásba semmiképpen se engedje be!
A végére is maradjon egy figyelmeztetés, több évre visszamenőleges tapasztalatok és statisztikai adatok alapján:

A rendőrség tanácsa szerint lehetőleg ne vásárolj semmit a házaló árusoktól - sokszor bizonytalan eredetű árukat, hamisított termékeket kínálnak, jótállás és garancia nélkül vagy épp a valós értéknél jóval magasabb áron!

(Forrás: szeniormagazin.hu | mirror.co.uk, consumeraffairs.com/képek)