Jump to content

Mérföldkő a vércukormérésben: kontaktlencse

2016. 11. 04. 16:00

Az Oregoni Állami Műszaki Egyetem kutatói ötvözték a kontaktlencsét és a vércukorszintmérőt, így a közeljövőben nem lesz szükség tűre, elég lesz csak pislogni néhányat.

A vércukorszint mérés fájdalommentes alternatívájának egyik teljesen újszerű megközelítése, a legújabb szerkezet, ami a könny vércukrának apró változásait érzékeli. Az információt egy hordható pumpának továbbítja, amely inzulint és glukagont juttat a vércukorszint szabályozására a szervezetbe.

Az érzékelő és a pumpa úgy működik, mint a hasnyálmirigyként az 1-es típusú diabéteszben szenvedők számára, így a szabályozatlan vércukorszintből fakadó rosszul létek és következmények csökkenthetőek lennének.

„Működő, teljesen átlátszó szenzoraink vannak. A következő lépés az lesz, hogy kidolgozzuk a kommunikációt. Az egész kontaktlencsét az érzékelők és a kommunikációs elektronika birodalmaként akarjuk használni” – magyarázta Greg Herman, az egyetem vegyészprofesszora.

„Egy sor szenzort integrálhatunk a kontaktlencsébe és mást is tesztelhetünk velük: a stresszhormonok vagy a húgysav szintjét, a szemnyomást a glaukóma kiszűrésére. Az érzékelő átlátszó, tehát nem akadályozza a látást” – tette hozzá a professzor. “Nem minden 1-es típusú cukorbeteg visel pumpát, sokan vércsepp alapján mérnek vércukrot, majd ennek alapján adnak be maguknak injekciót. Kontaktlencsével is működhet így, a szenzor kommunikálhat a telefonnal, figyelmeztethet, ha alacsony vagy magas a vércukor” – mondta Herman.

Végül akár rák kimutatására is használható az átlátszó érzékelő, ha a rákkockázat jellemző biojelzőanyagainak jelenlétét kutatják vele, de a pulzusszámot, az oxigénszintet és más egészségi adatokat is precízen képes ellenőrizni a kutatók szerint.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu; MTI | Kép: taticflickr.com)