Jump to content

3D nyomtatású műkéz

2016. 12. 11. 15:19

Az áttörés a Youbionic cégnek köszönhető, aki nem csak előállította, de törekedett arra, hogy az előállítási és vásárlási költség szemtelenül kevés legyen.

Napjainkra a protézis készítés magas színvonalon mozog. Folytonosak a megújulások, az innovációk és lankadatlan a törekvés, ami arra irányul, hogy az amputált végtaggal rendelkezők számára, a művégtag segítségével visszaadják a tapintás, fogás lehetőségét. Mivel ezek az eszközök, amelyek már erre képesek, olyan árkategóriát képviselnek, amit nem mindenki engedhet meg magának.

Ezen felbuzdulva a nem rég alakult Olasz székhelyű Youbionic cég, azt tűzte ki céljául, hogy nem csak profi, de anyagilag sem megterhelő művégtagokat fog készíteni. A projekt úgy tűnik sikeresen megvalósul, mivel a most bemutatott 3D-s eljárással készült, extra szenzitív műkéz nagyjából 1000€ körüli összegért elérhető. Azért abban mindnyájan egyetérthetünk, hogy igen méltányos összeg ez egy olyan eszközért, ami visszaadhatja az ember szabadságát.
Az általuk készült protézisekről azt kell tudni, hogy gondolatvezéreltek és a hajlíthatóságuk közel jár az eredetiéhez. A vezérlés a bőrbe ültetett elektródákon keresztül lehetséges, amelyek lefordítják az agy jeleit, az adott ingerre.

Ha kíváncsi rá, itt megtekinthet egy létező 3D nyomtatással készült prototípust.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: technocrazed.com)