Jump to content

Tumorbank nyílik Szegeden

2016. 12. 19. 15:01

A daganatos betegségek kialakulását vizsgáló kutatási program indult, amelynek egy részeként tumorbankot alakítanak ki. A cél, hogy azonosítani lehessen mi hozza létre a tumorok kialakulásához vezető változásokat.

A Szegedi Tudományegyetemen kapott helyet a tumorbank, ami beváltja majd a hozzáfűzött reményeket, és komplexebb rálátást ad a daganatos betegségek kialakulásának miértjére és mikéntjére.

A 1,5 milliárd forintos uniós és hazai támogatással megvalósult projekt keretein belül a Szegedi Tudományegyetem a teljes pályázati összegből 400 millió forintot fordíthat a kutatásokra. A tanulmányozással kapcsolatban Prof. Dr. Boros Imre, a kutatás szakmai vezetője elmondta: alapkutatásról van szó, azt szeretnék azonosítani, hogy mi hozza létre a tumorok kialakulásához vezető változásokat, és milyen rendszerek működnek a sejtekben, amelyek ezeket próbálják kijavítani. Az így nyert információkat arra használják, hogy a hibák javításában szerepet játszó molekulák működésének megismerésével és megváltoztatásával hozzájáruljanak a tumoros megbetegedések gyógyításához.

A professzor kiemelte, a program fontos része egy szövetbank kialakítása, amelyben tumorokból származó mintákat helyeznek el, lehetőséget teremtve a daganatképződés különböző fázisainak vizsgálatára. A szegedi tumorbank úttörő kezdeményezés Magyarországon: a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, a régióban egyedi lesz.

A Szegedi Tudományegyetem által felhasználható 400 millió forintos pályázati támogatás körülbelül negyedét költik a tumorbank kialakításához szükséges infrastruktúrára, amely alapfeltétele annak, hogy a mintákat úgy tudják megőrizni, hogy azok ezekre a vizsgálatokra alkalmasak legyenek. A fennmaradó összeg kutatói állások létrehozását szolgálja, valamint a kutatás költségeit fedezi.

Ez a kutatási program egyébként nagyon szorosan kapcsolódik két másik projekthez, amelyben a szegedi egyetem kutatói szintén részt vesznek, az egyik immunológiai vizsgálatokat foglal magába, a másik kutatási területe pedig a metabolizmus.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pexels.com)