Jump to content

Fizikoterápiában segíthetnek a puha robotok

2017. 01. 27. 17:05

Frankfurti virslire emlékeztető puha robotokat fejlesztenek a Lausanne-i politechnikumban. A derekat támasztó eszköznek sérülések, betegségek utáni rehabilitációban vehetik hasznát.

Egyre többre képesek a puha robotok. A kemény vázszerkezet nélküli gépek lassan kinövik a laboratóriumokat, a fejlesztők már az első gyakorlati alkalmazásokat mutatják be.

Ezek sorát gyarapítja a Lausanne-i politechnikumban (EPFL) készült fizikoterápiás segédeszköz, ami egy deréktájon viselt nagy csomag virslire emlékeztet.

A bőrszínű tömlők sora képes alakot váltani, ezzel korrigálja viselője tartását. Működését sűrített levegővel szabályozzák – egyelőre még külső forrásból, gumicsöveken keresztül. Hogy a gumitömlők ne táguljanak a túlnyomás hatására, rugalmatlan műanyag zsineggel tekerték körbe azokat; így csak arra mozdulnak, amerre az anyaguk engedi. Mozgásuk az izommunkát imitálja; ugyanúgy húzódnak össze és ernyednek el, mint az élő szövetek.

A svájci kutatók hosszú távú célja, hogy a levegőforrást is integrálva egy könnyű, kényelmesen hordható exoskeletont, azaz külső vázat alkossanak, ami mozgássérülteket állíthat újra talpra.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: sciencedaily.com)