Jump to content

Tüdőbetegség kezelését segítheti egy cápa-antitest inspirálta új gyógyszer

2017. 01. 31. 18:45

Ausztrál kutatók reményei szerint az idiopátiás - nem eredeztethető - tüdőfibrózis kezelését segítheti az a cápavérben lévő ellenanyag által inspirált új gyógyszer, amelynek jövőre kezdődnek a klinikai próbái.

A melbourne-i La Trobe Egyetem kutatói és az AdAlta biotechnológiai vállalat szakemberei által kifejlesztett szer az AD-114 nevet viseli - írta a BBC News.

Mick Foley, az egyetem munkatársa szerint a cápa-antitest formáját utánzó, mesterségesen előállított emberi fehérje már sikerrel szerepelt az előzetes teszteken. "A fibrózis egy sor különböző betegség és sérülés végeredménye lehet" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a szer képes elpusztítani a fibrózist okozó sejteket.

Az idiopátiás tüdőfibrózis tünetei közé tartozik a légszomj, különösen testedzés során, ami fokozatosan erősödik és az állandó száraz köhögés. A betegségre egyelőre nincsen gyógymód, ezért a kezelések a tünetek enyhítésére és a betegség előrehaladásának lassítására fókuszálnak.

Az új szer klinikai tesztjei a tervek szerint 2018-ban kezdődnek. A laboratóriumi teszteken a gyógyszer jól szerepelt a fibrózis egyéb formáinak kezelésében is. A szakemberek szerint a szer előállításához mindössze vérmintát vettek egy dajkacápától, vagyis egyetlen állat sem sérült meg az eljárás során.

A cápák immunrendszere hasonlít az emberéhez, ám a cápák vérében lévő, betolakodókkal szembeszálló molekulák, a cápa-antitestek sokkal rugalmasabbak: ellenállnak a magas hőmérsékletnek, valamint a szélsőségesen savas és lúgos közegnek is.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)