Jump to content

Napi 10 amputációt végeznek el a cukorbetegség miatt

2017. 02. 11. 17:05

Ez igen magas szám. 2014-ben 3658 ilyen műtétet végeztek. Többségében idegbántalom alakul ki a lábban, ezért kell eltávolítani, de gyakori az érszűkület miatti beavatkozás is. De mi történik a diagnózis felállítása után?

Minden kétszázadik cukorbeteg lábát levágják, a betegek fél százalékát érinti ilyen beavatkozás. Többségében idegbántalom alakul ki a lábban, ezért kell eltávolítani, de gyakori az érszűkület miatti beavatkozás is.

A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint 2014-ben 772 ezren váltottak ki vércukorszint-csökkentő gyógyszereket, de a diabetesben szenvedők száma ennél jóval magasabb. Van, akinek csak diétáznia kell, van, aki nem váltja ki a gyógyszerét, és egyesek szerint legalább 700 ezren vannak azok, akik nem is tudják, hogy cukorbetegek, mert a betegség tünetmentes.

A cukorbetegség diagnózisával a beteg élete gyökeresen megváltozik. Állandó kezelésre van szüksége, át kell alakítania étrendjét, életébe napi többszöri vércukormérést kell beépítenie. Legyenek azok a szürke hétköznapok, a vakációk vagy a családi ünnepek, mindent meg kell tennie azért, hogy vércukorszintje a kellő határértékek között maradjon.

Mindez sok-sok odafigyelést, olykor lemondást, s talán még több akaraterőt követel. Olykor nagy a kísértés, hogy felrúgja az új szabályokat, ha semmilyen panaszt nem tapasztal, csupán a vércukormérő, vagy a laborlelet mutatja, hogy az érték nem stimmel. A betegség késői szövődményei alattomosan alakulnak ki, sokáig nem okoznak tüneteket. Ne várd meg, amíg az ajtóban kopogtatnak, hiszen az orvostudomány modern eszköztára a beteg együttműködésével karöltve hosszú évtizedekre teljes értékű, szövődményektől mentes életet biztosíthat, valamint van mód arra is, hogy a már kialakult szövődmények előrehaladásának ütemét lassítjuk vagy akár megállítsuk.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)