Jump to content

Kanyarójárvány terjed a szomszédban!

2017. 02. 27. 14:35

Már 16 halálos áldozata van Romániában a kanyarójárványnak, ami főként az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed. Van félnivalónk?

2016 eleje óta 3109 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak az országban, és ebben az időszakban tizenhatan vesztették életüket a betegség szövődményei miatt. Korábban átlagosan 7-8 kanyarós esetet jegyeztek évente.

A legtöbb megbetegedést a Bánságban észlelték. Krassó-Szörény megyében 726, Arad megyében 617, Temes megyében 568 esetet jegyeztek, de Erdély belső megyéiben is sok a kanyarós beteg. Maros megyében 311, Beszterce-Naszódban 129 esetben állapították meg a kórt.

Már megtették a szükséges óvintézkedéseket. Ahogy Alexandru Rafila járványügyi szakértő is elmondta, soron kívül kezdték oltani az egy évnél kisebb gyermekeket kanyaró ellen, hogy megállítsák a járvány terjedését. Ugyanis az áldozatok többsége ebből a korosztályból került ki. A román egészségügyi minisztérium szerint "a felelőtlen oltásellenes kampány" a hibás a járványért. A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására.

Az év elején Belgiumban felbukkant kanyarójárványnak is romániai eredetet tulajdonítanak. Az első megbetegedést ugyanis olyan embernél tapasztalták, aki korábban Romániában járt. Alexandru Rafila a helyzetet azzal kommentálta, hogy amíg nem sikerül egész Európában a beoltottság szintjét növelni, időről időre törvényszerűen meg fognak jelenni a mostanihoz hasonló járványok. De nekünk kell-e tartani járványtól?

Mivel a betegségektől nem kérnek az országhatáron igazolványt, bárkivel beutazhatnak, de ez nem csak a kanyaróra, hanem bármilyen más vírusra, fertőzésre is igaz.

Mi is az a kanyaró?

Nem árt felfrissíteni az emlékezetet, mert a kanyaró bővebb tanulmányozása valahol menet közben elmaradt.

A kanyaró vírusfertőzés által okozott betegség, amit vörös himlőként is szokás emlegetni. Noha a klasszikus értelembe vett himlőkhöz nincs köze. A vírus cseppfertőzéssel terjed, és jellemzően 9-11 nap után jelentkezik, nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás képében, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken.

A betegség súlyos komplikációkkal járhat: felléphet középfül- és tüdőgyulladás, valamint különböző mechanizmusokkal kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után is), továbbá felléphetnek egyéb bakteriális fertőzések. Viszont a fertőzés lezajlása után egész életen át tartó immunitás alakul ki a kórokozóval szemben.

Hazánkban a megelőzés érdekében kötelező a morbilli–mumps–rubeola (MMR), amit a gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola hatodik osztályában kapnak meg újra.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)