Jump to content

Zsepiket elő: megkezdődött a pollenszezon

2017. 03. 04. 09:01

Az allergiások ismét könnyes szemekkel tekintenek a nagyvilágba tavasz elején, és az allergiától eldugult orrok száma is megsokszorozódik. Na de, minek van most szezonja?

A következő napokban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja várhatóan a tüneteket okozó, közepes tartományban alakul, sőt helyenként - elsősorban a Dunántúlon és az Alföld déli részén - a magas szintet is elérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának humánmeteorológia menüjében a szöveges pollenjelentés mellett naponta frissítik pollentérképüket, ezen felül valamennyi monitorozott növény pollenkoncentrációját napi és heti bontásban is közzéteszik. Így egyszerűbbé válik követni az épp aktuális polleneket.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik- mondta Nékám Kristóf allergológus .

Nékám Kristóf azt mondta: most mivel hideg volt a tél, most több növény egyszerre virágzik. Ugyanakkor megjegyezte, a mostani pollenek csak egy hétig, tíz napig vannak a levegőben. A tavasz második felében viszont például a kőris, amely erős allergénnek is számít, hosszú ideig van a levegőben.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)