Jump to content

1969 előtt születtél? Akkor most jól figyelj!

2017. 03. 06. 15:05

A szomszédban kanyarójárvány van, s mivel a baktériumok és vírusok nem útlevél ellenében léphetnek be az országba, így nem árt felkészültnek lenni. Az 1969 előtt születetteknek főképp, ugyanis már Magyarországról is jelentettek kanyarós betegeket!

Romániában 2016 eleje óta 3109 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak, és ebben az időszakban tizenhatan vesztették életüket a betegség szövődményei miatt. Korábban átlagosan 7-8 kanyarós esetet jegyeztek évente.

Az idei évben a legtöbb megbetegedést a Bánságban észlelték. Krassó-Szörény megyében 726, Arad megyében 617, Temes megyében 568 esetet jegyeztek, de Erdély belső megyéiben is sok a kanyarós beteg. Maros megyében 311, Beszterce-Naszódban 129 esetben állapították meg a kórt. Alexandru Rafila járványügyi szakértő szerint már minden szükséges intézkedést megtettek a járvány megfékezésére: soron kívül kezdték oltani az egy évnél kisebb gyermekeket kanyaró ellen, hogy megállítsák a járvány terjedését. De mi a helyzet itthon az oltásokkal?

1969 és a kanyaró

Mi a kapcsolat a sokat ismételgetett évszám és a betegség között? Nos, azok akik 1969 előtt születettek egyáltalán nem, a későbbi generációk is csak részlegesen védettek a kanyaró ellen, mivel 1990-ben lecserélték azt a vakcinát, amelyet addig használtak. A jelenleg használt védőoltás teljes védelmet biztosít, ám a korábbi változata nem.

Itthon az oltást kétszer ismétlik kisiskolás és kamasz korban, viszont a védettség csökkenhet felnőttkorra, de a betegség kialakulását és a járványt még így is megakadályozhatja. A magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen, ennek köszönhetően Magyarországon "népességszintű védettség" alakult ki a betegséggel szemben.

A határ menti makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein viszont zárlatot rendeltek el az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyaró megbetegedések miatt – tájékoztatott róla a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

A kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg. A kanyaróvírus közvetlen kapcsolattal vagy cseppfertőzéssel terjed. A légutak nyálkahártyáján át vagy a szem kötőhártyáján keresztül jut a szervezetbe. A vírusnak rövid ideig való kitettség is könnyen fertőzéshez vezethet.

Speciálisan kanyaró elleni kezelés nem létezik. A betegség akut szakaszában ágynyugalom, láz- és köhögéscsillapítás, sok folyadék fogyasztása javasolt. Tüneti kezelésként fájdalomcsillapítókat és köhögés elleni szereket írnak fel. A láz miatti megnövekedett folyadékveszteséget fokozott folyadékbevitellel kell fedezni. A baktériumos felülfertőzéseket, a középfül- és tüdőgyulladást antibiotikumokkal lehet kezelni. A fejlődő országokban végzett tanulmányok szerint az A-vitamin adása segít a komplikációk elkerülésében és a halálozás csökkentésében.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)