Jump to content

Végre nyilvános az UV-sugárzás előrejelzése

2017. 04. 13. 09:05

Noha most épp nem bővelkedünk a napfényben, azért az elkövetkezendő hetekben szükség lesz az UV-sugárzás előrejelzésre, ha el akarjuk kerülni az UV okozta betegségeket.

A tavaszi és a nyári hónapokban visszatérő gond az erős napsugárzásból adódó leégés megnövekedett kockázata. Az UV-sugárzás előrejelzése segítségével előre megtervezhető a megfelelő öltözködés és egyéb védekezés, tájékozódni lehet, hány percet lehet tölteni a tűző napon, anélkül hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni.

Az UV okozta leggyakoribb betegségek

A többi UV-sugárzás károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő.

Az UV-B közvetlenül károsíthatja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.

UV védelem

Az Országos Meteorológiai szolgálat rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV-sugárzás erősségét, és szakmailag korrekt előrejelzést is készít Magyarország területére. Ha az UV-sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7,5-es értéket legalább az ország területének felén, akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-figyelmeztetést ad ki.

Az UV-figyelmeztetés, az UV-sugárzás mért és előrejelzett adatait bárki ingyenesen elérheti az OMSZ honlapján, valamint mobileszközökre optimalizált változatán és a szolgálat Meteora alkalmazásában.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)