Jump to content

Okosbot segítené a vakok mindennapjait

2017. 04. 19. 14:50

Elektromos érzékelővel ellátott vakvezető botot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen. Az okosbot egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy akár rezgéssel is segíti a vakok és gyengén látók tájékozódását. Az eszköz jelenleg szabadalmaztatás alatt áll.

A projekt öt éve kezdődött, és mostanra sikerült annyira tökéletesíteni, hogy a felhasználók is örömmel használhassák. 

Az okoseszköz ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos vakvezető bot. A cél éppen az volt, hogy olyat fejlesszenek ki, amely a vakok számára tapintásra, súlyra nem jelent újdonságot, viszont sokkal nagyobb biztonságot és stabilabb közlekedést nyújt majd – mondta Mezei Miklós, az egyik fejlesztő a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

A hangot egy a nyélbe beépített rezonátor biztosítja, a kialakításnak köszönhetően az és a rezgés is megfelelően tud jelezni használójának. Mindkettőt ki lehet azonban kapcsolni. A fejlesztés ugyanis a vakokkal egyeztetve történt, és volt, akinek nem tetszett, hogy a jelzésekkel felhívják magukra a figyelmet.

Az okosbotot elsősorban épületen belüli használatra tervezték. A vezetősávok ideiglenesen is letehetőek, de hosszabb távon is elhelyezhetőek bármelyik épületben. Az új fejlesztésnek köszönhetően a benti vezetősávon felül elágazásokat is tud majd érzékelni a bot.

Tervezik, hogy kültéren is lehessen majd használni az eszközt, ehhez azonban további előrelépésre van szükség; jelenleg is zajlik a tesztelés.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)