Jump to content

Eljött a doktor nélküli receptfelírás ideje

2017. 06. 14. 17:05

Az e-egészségügyi szolgáltatási rendszerben nem lesz szükség arra, hogy valaki elmenjen a rendelőbe gyógyszer felíratni. Helyette elég lesz néhány kattintás. De kik járnak ezzel jól?

Az e-egészségügyi szolgáltatási rendszer már régóta téma, de még mindig újdonságnak számít, amit a betegeknek, de még az orvosoknak is meg kell szokniuk. Az elektronikus rendszer ugyanis kiválthatja a papíralapú kommunikációt, a betegek pedig megfelelő okmányok birtokában a gyógyszertárban kiválthatják a gyógyszerüket.

Kérdés, hogy mennyire válik előnyére a betegnek, ha kérdéseire, vagy kételyeire nem kap szakszerű választ, és vagy saját feje után megy, vagy az internet olykor kusza világában próbál tájékozódni. Tény, hogy ezzel a lépéssel az orvosok válláról nagy terhet vesznek le, de ezzel jobb lesz a betegnek?

A felhőalapú alkalmazást jelenleg több mint tíz kórház, húsz háziorvos és patika használja teszt jelleggel. A rendszer arra is lehetőséget ad, hogy a jövőben ne kelljen kinyomtatni a beteg beutalóját, az ugyanis a háttérben tud eljutni a szakrendelőbe vagy a kórházba. A rendszer az ellátó intézmények, gyógyszerek, orvosok részére teszi korlátlanul elérhetővé a betegek korábbi adatait, röntgenfelvételeit, egyszóval a beteg kartonját.

A rendszer várhatóan novembertől fog indulni, és úgy aposztrofálják, mint a „betegnek könnyebbséget, nagyobb biztonságot és a gyorsabb felgyógyulás lehetőségét kínáló” informatikai rendszert. Hogy milyen lesz a valóságban, egyéltalán lesz-e érezhető hatása? Azt novembertől megtapasztalhatjuk.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)