Jump to content

Magyar-kínai együttműködés az időskori egészségügyi ellátások javítására?

2017. 10. 09. 17:05

Újabb mérföldkövéhez érkezett az a kínai-magyar egészségügyi együttműködés, amelynek alapjait a kormányzat egy 2017-es kormányhatározattal rakta le, egy hagyományos európai és kínai gyógyászati központ létrehozásának elindításával.

Ennek a hosszú távú partnerségnek a keretében pénteken együttműködési megállapodást írt alá Cui Baosan, a Kínai Geriátriai Egészségügyi Kutató Szövetség elnöke és Dr. Surján Orsolya főigazgató képviseletében Dr. Koltai Áron az Országos Közegészségügyi Intézet igazgatója.

Az együttműködés nem új keletű a népegészségügy területén, hiszen 2016 decemberében már járt magyar delegáció Sanghajban Dr. Szentes Tamás Országos Tisztifőorvos vezetésével, ahol szó volt a népegészségügyi és tisztifőorvosi munka tapasztalatairól, a kínai és magyar időskori egészségügyi ellátásról és szolgáltatásokról, valamint a további tapasztalatcsere lehetőségeiről.

A mostani megállapodás szerint a jövőben a két ország által létrehozott szakmai munkacsoport szorosan együttműködik a népegészségügyi kérdésekben, különös tekintettel az egészséget befolyásoló kémiai, fizikai, pszichikai és biológiai területekhez kapcsolódóan, kiemelten kezelve az idősödő társadalom egészségügyi kihívásait.

Több területre kiterjesztenék az együttműködést

Az együttműködés lehetőségeinek kiterjesztéséről is szó esett a találkozón, az egészségvédelem, az egészségnevelés, az egészségmegőrzés és szolgáltatás területein.

Cui Baosan elmondta: „Számítanak a magyar szakemberek széleskörű tapasztalataira a népegészségügyi és tisztiorvoslással kapcsolatos kérdésekben, hiszen a magyar tisztiorvosi szolgálat egy kiválóan felépített és hatalmas tudásanyaggal, tapasztalattal rendelkező szervezet.”

Különös figyelmet fordítanak az időskori egészségmonitorozásra

A felek megállapodtak továbbá abban, hogy az együttműködésben különös figyelmet fordítanak az időskori egészségmonitorozásra, a kutatási, technológiai és innovációs és kiemelt fontosságúnak tekintik a népegészségügyi fejlesztésekhez kötődő egyetemi együttműködések kialakításának elősegítését az oktatás és a tudomány területein egyaránt.

Dr. Koltai Áron az aláírás kapcsán hozzátette: „Egy hosszú, és remélhetőleg mindkét fél számára hasznos együttműködés kezdődött el a mai napon. Mint mondta: „megvizsgálják a magyar és a kínai orvostechnikai cégek együttműködésének lehetőségeit is.”

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)