Jump to content

Folyamatosan csökkennek a kórházi várólisták

2017. 10. 19. 09:05

Öt éve ilyenkor még 70 ezren vártak beavatkozásokra, most szeptemberben már csak 27 ezren. Térd- és a csípőprotézisre kell a legtöbbet várni most: átlagosan 305 napot.

A kórházak között is nagy a szórás: a pécsi klinikán másfél évet kell várni ilyen műtétre. Békés megyében viszont semennyit.

A múlt hónapban 27 ezer 149-en vártak valamilyen egészségügyi beavatkozásra, miközben ugyanez a szám öt évvel ezelőtt még hetvenezer volt – írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

A napilappal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közölte az adatokat, amelyek szerint a szeptemberi 27 ezerhez képest augusztusban 350-nel, júliusban pedig 1600-zal szerepeltek többen várólistán.

A leghosszabb ideig a gerincstabilizáló, a térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell várniuk a betegeknek, utóbbi esetében átlagosan 305 nap a várakozási idő.

A lap cikke szerint a szürkehályogműtétre várakoznak a legtöbben: szeptemberben 10 ezer 316 beteg várt átlagosan 90 napot a szemműtétjére. Ennél a beavatkozásnál azonban 2013-hoz képest harmadára csökkent a várakozási idő, ugyanez a helyzet a térdprotézis-műtétek esetében is, amelyeknél 440 nappal kevesebbet töltenek az érintettek a várólistán.

A cikk kitér arra is, hogy a kórházak esetében is nagy a szórás, például a Pécsi Tudományegyetemen a gerincstabilizáló és térdprotézis-műtéteknél több mint 560 nap a várakozási idő, miközben például a Békés Megyei Központi Kórházban nincs várólista ezeknél a beavatkozásoknál.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)