Jump to content

Egyre hangsúlyosabb szerepben az egészséggazdaság

2017. 11. 04. 16:55

Az egészséggazdaság fejlődése egyet jelent az emberek egészségi állapotának javulásával, a gazdasági növekedéssel és versenyképességünk emelkedésével.

Magyarország évek óta kiemelten kezeli a gazdasági és pénzügyi kapcsolatok erősítését Kínával, amelynek alappillére az egészséggazdasági együttműködés – jelentette ki Varga Mihály az „Egészség Kapuja” Kína és a közép-kelet-európai országok egészséggazdasági konferenciáján és kiállításán. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az egészséggazdaság fejlődése egyet jelent az emberek egészségi állapotának javulásával, a gazdasági növekedéssel és versenyképességünk emelkedésével.

A tárcavezető rámutatott: a Budapesten rendezett esemény arra hivatott, hogy elősegítse országaink előrelépését az egészséggazdaság, a tudományos együttműködés, a kutatás-fejlesztés területén, és ezzel hozzájáruljon a legfontosabb egészségpolitikai célok eléréséhez is. A közép-kelet-európai országok számára fontos tényező az Európai Unióhoz való kapcsolódás, a Kínával való kapcsolatok erősítésének szándéka, és így a magasabb ütemű növekedés lehetősége is – mondta el Varga Mihály hozzátéve, hogy a Kínai Népköztársaság Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere a Keleti Nyitás országai között.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy a hazai gyógyszergyártás és kutatás egyértelműen a világ élvonalába tartozik, és Magyarország egyike volt azoknak, ahol a világon elsőként jött létre az ipari gyógyszer-előállítás. A tárcavezető elmondta: hazánkban a gyógyszeripar tekinthető a leginnovatívabb iparágnak, amely mintegy negyven százalékkal részesedik a kutatás-fejlesztési kiadásokból. Mindennek kiváló hátteret ad, hogy Magyarország az egész világon számon tartott akadémiai és egyetemi oktatási, innovációs és K+F bázissal rendelkezik. Gazdaságunkban emellett igen jelentős az orvosi berendezés- és eszközgyártás, a biotechnológiai vállalkozások és az egészségturizmus szerepe is – tette hozzá.

A tanácskozáson, amelyen részt vett Li Pin, a Kínai Népköztársaság Egészségügyi és Családtervezési Bizottságának minisztere is, egészséggazdasági együttműködési nyilatkozatot írtak alá azzal a céllal, hogy közös szakmai találkozók szervezésével segítsék elő az egészségpolitikára vonatkozó tudományos programok és kutatási projektek létrehozását.

(Forrás: szeniormagazin.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)