Jump to content

Rákkeltő szer ellen léptek fel

2017. 12. 19. 18:06

A glifozát kivezetésével egészségesebbek maradnának véleményük szerint az élelmiszerek és fenntarthatóbbá válna a mezőgazdasági ágazat.

 

Az EU tagállamai újabb öt évre engedélyezték a feltehetően rákkeltő hatású gyomirtó szer, a glifozát használatát. A javaslatot minősített többséggel fogadták el a tagállamok. Az előzményekről azt érdemes tudni, hogy az Európai Bizottság tíz évet adott volna még a szernek a piacon, de a parlament ezzel a kezdetektől nem értett egyet. A mostani döntésükkel felkészültek arra, hogy a glifozát tartalmú szereket fokozatosan kivezessék, amennyiben a gyorsabban lebomló növényvédelmi vegyszereket is alkalmasnak ítélik meg a gyomirtáshoz.

Azonban még ez a döntés is harsány visszhangokat váltott ki főként a környezetvédők köréből. De több képviselő is elmondta a témában, hogy az előzetes kockázatelemezések során mind az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége, mind az Európai Unió élelmiszer-biztonsági és vegyi anyagokkal foglalkozó ügynöksége eltérő eredményre jutott a glifozát biztonságosságával kapcsolatban. A gyomirtó értékelésével kapcsolatban készült tanulmányok hitelességével kapcsolatban kétségek merültek fel.

Ahogy korábban mi is írtuk, a GMO-óriás Monsanato céget az EU vezető politikusai azzal vádolták, hogy meghamisították módosított termékeik értékelését, és ezzel nem csupán félrevezették, de veszélybe is sodorták a fogyasztókat. Azóta a cég munkatársai nem léphetnek be a parlamentbe. A Roundup néven forgalmazott gyomirtó egyik legnépszerűbb termékek. Tavaly mintegy négymilliárd dollárnyit adtak el belőle. a legtöbbet az Egyesült Államokban használják belőle.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2015-ben a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a glifozátot. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség vizsgálatai alapján a szer azoknál idéz elő egészségkárosodást, akik mindennapi tevékenységük, foglalkozásuk során vannak kitéve a szer hatásainak.

A glifozát főként a kukoricába és a szójába épül be, és káros mellékhatásai között találjuk a hormonális zavarok kiváltását is. Azokban az országokban, ahol túlzásba viszik a használatát mind a mezőgazdaságban, mind a köztereken, a kutatások kimutatták jelenlétét az emberi vizeletben és az anyatejben is.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)