Jump to content

Az ország legmodernebb szív-CT készülékének helyezik üzembe a Semmelweis Egyetemen

2018. 02. 04. 09:05

Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az ország legmodernebb szív-CT készüléke a Semmelweis Egyetemen. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán most elhelyezett műszer a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmus zavarral küzdő betegeknél is igen gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett.

 

A most üzembehelyezett készülékkel új távlatok nyílnak a koszorúér-betegség vizsgálatában

A városmajori klinikán most üzembe helyezett berendezést a General Electric forgalmazza. Ez a világon az első kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gépe, melyet egy időben két egészségügyi centrumba telepített a cég annak érdekében, hogy a centrumok munkatársai részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében. Az új CT-készüléket február 2-án, pénteken mutatják be a klinikán a nyilvánosság előtt.

A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják ezentúl az úgynevezett Cardiographe Computer Tomográfot, mely új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában. A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente több mint 2500 szív-CT vizsgálatot végeznek. A jövőben a Cardiographe CT-vel egytized másodperc alatt tudják majd megvizsgálni az orvosok a teljes szívet és a koszorúereket.

A kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új készüléknek

A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek. Az egészségügyi szakmák gyakorlatorientáltak, vagyis fontos, hogy a jövő orvosai és szakdolgozói a legmodernebb készülékeket is megismerve, minél több esetszámmal találkozva végezzenek az egyetemen.

Vissza kell szorítani idehaza a szívbetegségek arányát

Bár az utóbbi években javult Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők túlélési esélye, még mindig ez a vezető halálok, az emberek fele szívbetegségben hal meg idehaza.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)