Jump to content

Mennyibe kerül a kórházban a napi koszt?

2018. 02. 16. 14:00

Aki valaha megjárta már bármelyik kórház bentfekvő osztályát, annak valószínűleg átfutott már a fején a kérdés, hogy vajon mennyit szánnak a napi étkeztetésre. Nos, még 1000 forintot sem betegenként, mert ennyiből már terülj, terülj, asztalkám készülne.

Az egészségügy helyzete vitathatatlanul látott már jobb időket is. A legtöbb kórház komoly anyagi problémákkal küzd, olyannyira, hogy a központi fekvésű intézmények rehabilitációs osztályára nem a dolgozók veszik meg saját pénzből a munkához szükséges eszközöket. A kórházak rettenetes helyzetéről, és arról, hogy mit és hogyan kellene csinálni hosszasan lehetne polemizálni, ami ebben a cikkben nem fog megtörténni. Itt és most, sokkal inkább az firtatta a fantáziánkat, hogy mennyit költenek az egészségügyi intézmények a híres, hírhedt kórházi kosztra.

500, 550 forint?

Ebből a sarki kisboltban nagyjából semmit, és még a nagyobb hipermarketekben is csak néhány apróságot lehet vásárolni. Jelenleg mégis ennyi jut ma, a jelen kórházi ellátásban egy beteg napi háromszori étkeztetésére. 550 forintból igen nehéz jól főzni.

A magyar kórházi koszt még mindig annyira megdöbbent mindenkit – még azt is, aki rendszeresen tölt el több napot az intézményekben -, hogy külön blogot is indítottak az aktuális gasztrotrendek nyomon követésére. A korhazikoszt tumblr oldalán szinte naponta érkeznek újabb és újabb gyöngyszemek az ország minden pontjáról. De nem is kell messzire menni, hiszen saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, milyen nagy örömöt tud okozni egy kocka sajt a reggeli üres kenyér, felvágott kombója mellé.

Könnyű ujjal mutogatni

A kórházakban lévő borzalmas élelmezési állapotokért elsősorban nem csak a kórház tehető felelőssé. Az intézménynek – a megfelelő összeg híján -, mert kell oldania a beérkező betegek élelmezését így, vagy úgy. A rendelkezésre álló keretbe sok minden nem fér bele, így a kórház élelmezési osztályán múlik, hogy mennyire kreatív, és ezáltal mit tud kihozni az alacsony limitből.

Teljeskiőrlésű ételek szinte egyáltalán nem is kerülnek tányérra, mert azok annyira magas áron szerezhetők be, hogy az 500-550 forintos limitet túllépik.

Szintén nehezíti a helyzetet, hogy sok betegnek speciális étkezési igényei vannak, és itt most nem a különféle hangzatos diétákra kell gondolni, hanem arra, hogy például egy 2-es típusú diabéteszes beteg nem eheti ugyan azt, amit a vesediétás társa.

Szerencsésebb esetben a kórházi élelmezési problémát megoldják a hozzátartozók, akik energiát, pénzt nem sajnálva vásárolnak, főznek és szállítják a kívánt ételt a rokonnak. Rosszabb esetben marad a kórházi koszt, ami nem bővelkedik túlzottan a felépülést segítő tápanyagokban…

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com,)