Jump to content

Nem fenyegeti Magyarországot a kanyarójárvány

2018. 03. 08. 15:30

Kanyarójárvány van Ukrajnában, sokan ugyanis nincsenek beoltva. Romániában már 40 halottja van a kanyarónak, ami felütötte a fejét Olaszországban is. Itthon viszont nincs járvány, mivel Magyarországon az átoltottság 95 százalékos.

 

Nem alakulhat ki járvány 95 százalék átoltottságú betegség esetében – mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa az M1-en. Hozzátette: be lehet ugyan hurcolni, ám a kór nem fog tovább terjedni.

Legalább 15 olyan betegség van, ami ellen kötelező védőoltás van Magyarországon. A szigorú oltási rendet követve meg lehet védeni gyermekeinket – húzta alá.

A kanyaró borzasztóan gyorsan és hatékonyan terjed, a világ egyik legjobban terjedő betegségről van szó, ráadásul már a tünetmentes szakaszban is fertőz.

A kanyaró tünetei jellegzetesek: eleinte náthával indul, majd láz, torokfájás, valamint kiütések alakulnak ki, ezt követően a fertőzőképesség csökken. Nem ártalmatlan megbetegedésről van szó, mivel a szövődmények – agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás vagy a fertőzést követő bakteriális szövődmények, mint a középfülgyulladás – ritkán halálhoz is vezetnek – magyarázta az infektológus.

Szlávik János aláhúzta: ritkán előfordul, hogy egy késői idegrendszeri szövődményt kapcsolatba hoznak a kanyaróval, ám ez az oltottaknál nem jelentkezik.

Ha valaki átesik egy betegségen, akkor élete végéig védettséget élvez, ám a megelőzést, a védőoltást sokkal fontosabbnak tartja Szlávik János.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)