Jump to content

Egészségügyi körkép – milyen állapotban vannak a magyarok?

2018. 04. 19. 09:00

Az Európai Unió tagállamai között hazánk csúfos mutatókkal büszkélkedhet, nem hogy az átlagéletkor, de az egy főre jutó kórházi ellátás is arra elég, hogy sereghajtóként működjünk. De milyen hatással van ez a mindennapi életre?

Magyarország még mindig élmezőnyben van a halálos betegségek és az önpusztító életmód aspektusából. Nem is olyan rég az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) közzétett, 2017-es jelentése is bizonyítja, hogy nem túl rózsás a helyzet. A 35 ország egészségügyi helyzetét firtató kutatásból kiderült, hogy hazánk a 29. helyen végzett, összesen 584 ponttal. A listavezető Hollandia 900-nál több pontot szerzett, de az átlag is 700 körül mozgott.

Mibe halnak bele a magyarok?

Világszerte komoly problémát jelent a szív- és érrendszeri betegségek. Magyarországon a vezető halálok nem meglepő módon a fenti. A WHO adatai szerint 17,7 millió ember halált okozta 2015-ben.

Ezt követi a storke és a daganatos megbetegedések. Jelenleg 47 122 féri és 49 481 női beteget tart számon .az Országos Onkológiai Intézet Rákregiszter Statisztikájának adatbázisa. A nők esetében az emlő-és a tüdőrák a vezető daganatos megbetegedés, a férfiaknál pedig a tüdő-és prosztatarák.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a többi, daganat okozta halálesethez képest.

A cukorbetegek száma is komolyan megnőtt. Körülbelül 770 ezer ember érintett a betegség által. Ezt követi a magas vérnyomás, amely a lakosság közel 7 százalékát érinti.

Érdekes és egyben faramuci helyzet, hogy kevesen fordulnak még mindig orvoshoz a problémáikkal. Pedig számos betegség kialakulásának kockázata, előrehaladása csökkenthető volna, a rendszeres szűréssel.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)