Jump to content

Mobiltelefonos applikációval jutott a berlini döntőbe a Semmelweis Egyetem hallgatója

2018. 06. 14. 17:00

A cukorbetegek számára kifejlesztett applikációval nyerte meg a Falling Walls Lab nemzetközi innovációs verseny nemzeti fordulóját Havlik Károly, a budapesti Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostanhallgatója, és jutott a novemberi berlini fináléba. A döntőben ötvenhat ország mintegy kétszáz versenyzőjével küzd majd meg – közölte a versenynek otthont adó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az MTI-vel.

A közlemény szerint az applikáció az inzulinkezelt cukorbetegeknek segít vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában, az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását.

A második helyezett Fülöp Ádám (BME) vak és gyengén látó embereknek kifejlesztett olvasó szerkezetet mutatott be, amely segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét.

A harmadik helyezett Dávid Bálint (BME) projektje témájául a laparoszkópia – amellyel a hasüreg, illetve a kismedence szerveit vizsgálják, illetve operálják – forradalmasítását választotta, a szerkezetnek köszönhetően a sebész műtét közben információkat kap a beteg állapotáról, és ez megkönnyíti a megfelelő beavatkozás kiválasztását.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)