Jump to content

Megszülettek az első „génszerkesztett babák”

2018. 11. 29. 14:30

Ho Csian-kuj sencseni kutató megerősítette, hogy az első ízben született kisbabák a génmódosítás következtében ellenállnak a HIV-vírusnak. A tudós úgy érzi, javított páciensei életén.

Újabb önkéntes pár várhat „génszerkesztett babát” a kínai tudós állítása szerint, aki a hétvégén bejelentette, megszületett az első ikerpár.

Ho Csian-kuj sencseni kutató szerdán kapott szót a génszerkesztésről tartott hongkongi nemzetközi konferencián, hogy kommentálja vasárnapi bejelentését. Közölte, hogy már egy második önkéntes is várandós lehet, ugyan még nagyon korai szakaszban van, ezért várni kell, hogy kiderüljön, megmarad-e a baba.

A tudós megerősítette vasárnapi bejelentését, mely szerint közreműködésével a világon első ízben születtek olyan kisbabák, akiknek a génjeit módosították, így ellenállók lettek a HIV-vírussal szemben. A bejelentés világszerte aggodalmat és felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak.

A kutató úgy érzi, javított páciensei életén

Ho Csian-kuj védelmébe vette munkáját, szerinte „a tudománynak többet kell tennie a HIV elleni küzdelemben”, állítása szerint „javított páciensei életén”.

„Valójában büszke vagyok erre az esetre, a legbüszkébb. Mark, az apa reményvesztett volt. Ám amikor a babák megszülettek, írt nekem egy üzenetet arról, hogy dolgozni fog, pénzt keresni, hogy felnevelje a leányait” – mondta a kínai kutató.

Az ikerlányok, valamint a második bejelentett várandósság ugyanannak a kutatásnak a részeként fogantak meg. A  munkában nyolc pár vett részt, a férfiak mind HIV-pozitívak voltak, a nők nem. A jövőbeni HIV-fertőzés megakadályozására a megtermékenyített petesejtek CCR5 génjét „kivágták” a CRISPR/Cas9 elnevezésű „genetikai olló” használatával.

Ho Csian-kuj hozzátette, a Déli Tudományos és Műszaki Egyetem, ahol dolgozik, nem tudott erről.

Kérdéses a terület jövője

A génszerkesztésről szóló hongkongi konferencia egyik szervezője, David Baltimore Nobel-díjas molekuláris biológus szerint „az eset a tudományos közösség önszabályozásának kudarca”. A tudós elmondta, a konferencia bizottsága összeül, és csütörtökön közleményt bocsát ki a terület jövőjéről.

Az amerikai Rice Egyetem hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít Michael Deem biomérnök, professzor ellen, aki közölte, hogy együtt dolgozott Ho Csian-kuj kínai kutatóval a génszerkesztési projekten.

Az emberi genomon végrehajtott ilyen jellegű génszerkesztés tilos az Egyesült Államokban. A Rice Egyetem közleményében leszögezte: tekintet nélkül arra, hogy hol folyt a kutatás, a sajtóban megjelentek alapján az „megsértette a tudományos kutatások szabályait, és összeegyeztethetetlen a tudományos közösség, valamint az egyetem etikai normáival”.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)