Jump to content

Digitális megoldások az egészségügy problémáira

2019. 01. 04. 11:15

A gyógyítás és az Internet of Things (IoT) egyre több ponton fonódik össze. A Dolgok Internetére épülő fejlesztésekkel csökkenthető a kórházban várakozással töltött idő, a betegek igénybe vehetik a tele-egészségügyet, és a többi közt hatékonyabban biztosítható az is, hogy az életmentő eszközök folyamatosan rendelkezésre álljanak.

A személyzet, a betegek és a leltárkészlet nyomon követése

Minden egészségügyi intézmény a lehető legnagyobb biztonságra törekszik. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az érintettek mindig tisztában legyenek azzal, az épületen belül éppen hol vannak az egyes alkalmazottak, betegek vagy az aktuálisan szükséges eszközök. Ez kisebb kórházakban nem jelent problémát. Nem ilyen egyszerű a helyzet a nagyobb, esetleg több épületben, helyszínen működő, egyszerre több ezer beteget ellátó és emiatt sok szakembert alkalmazó intézményeknél.

A lokációkat valós időben mutató IoT-rendszereket egyre több intézményben használják már külföldön. Ezek nemcsak, hogy lehetővé teszik a kórházban a napi tevékenységek kedvező költségű monitorozását, de diszkrétek, hatékonyak és a legmodernebb technológiát képviselik.

Hatékonyabb gyógyszeralkalmazás

A sci-fi-be illő egyik megoldás lényege, hogy a tablettákba épített rizsszem méretű szenzorok a testbe jutva, jeleket küldenek egy külső érzékelőre, így biztosítva, hogy a beteg a megfelelő mennyiségű hatóanyaghoz jusson a megfelelő módon. Az érzékelő akár egy tapasz is lehet a páciens bőrén.

A visszajelzés a gyógyszerhasználó okostelefonjára is elküldhető, így az érintett is nyomon követheti, helyesen alkalmazza-e gyógyszereit, és ha kell, változtathat rajta. Az információ különösen hasznos lehet, ha arról kell megbizonyosodni, a páciens bevette a gyógyszerét, és befolyásolhatja a későbbi gyógyszerfelírásokat is.

Krónikus betegségek terápiájának támogatása

A visszatérő egészségügyi problémák sok gondot okoznak, a monitorozásukban a többi között az okostechnológia is fontos pillér lehet. Manapság leginkább a viselhető technológia, a legmodernebb analitikai módszerek és a mobileszközök együtt jelenthetnek megoldást az állandó mérésekre és az állapot nyomon követésére.

A Fitbit karpántjaihoz hasonló IoT-eszközök segítségével is monitorozható a páciens egészségi állapota, a mérések pedig megoszthatók a kezelőorvossal is. A Health Net Connect cég például indított egy lakossági diabétesz-menedzselő programot. A cukorbetegek kezelésének javítását és a betegek orvosi költségeinek csökkentését célul tűző program már fontos eredményeket tud felmutatni - írja az m2mzona.hu. 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)