Jump to content

A szívritmus is biometrikus azonosítóként szolgálhat

2019. 01. 14. 13:00

A Motiv újabb okosgyűrűjével hamarosan fizethet is viselője, az eszköz ugyanis a szívritmust biztonsági elemként használó funkciókat is kap.

A CES-en bejelentett változás valószínűleg az év második felére valósulhat meg. Az okosgyűrű ugyan eddig is mérte tulajdonosa pulzusát, ezt azonban kizárólag a sporttevékenységek és aktivitások követése miatt tette.

A cég most annyira pontossá tenné a mérést, hogy az ujjlenyomathoz hasonlóan a szívdobbanás is alkalmas legyen viselője azonosítására. Ahogy megtörténne az identifikáció, a kiegészítő kapcsolatba tudna lépni a POS-terminálokkal, és engedélyezné az azokon keresztül való fizetést. A technológia azon az elven alapul, hogy minden egyes ember szívverése egyedi mintázatot mutat.

Minden szabványnak megfelel

A viselhető eszköz már most is rendelkezik FIDO-minősítéssel, így kétlépcsős azonosítóként funkcionál a WebAuthn standardon keresztüli, online számlára való belépéssel. Ehhez azonban egyelőre az ékszer viselőjének speciális kézmozdulatára is szükség van.

FIDO (Fast Identity Online): az online azonosítással foglalkozó cégek által létrehozott szövetség.

A FIDO dolgozta ki a WebAuthn azonosítási protokollt, amely erős kriptografikus műveletek használatára támaszkodik a jelszavak cserélgetése helyett, így hosszabb távon azokat feleslegessé tenné. A szabványosítási törekvések mögé a legnépszerűbb webes böngészőket fejlesztő cégek is beálltak. A WebAuthn lényege, hogy a legkisebb szervezetek számára is könnyen bevezethető azonosítási megoldást kínál.

A Motiv korábban azt tervezte, hogy Walk ID néven a járás egyediségén alapuló autentikációs eljárást dolgoz ki, de úgy tűnik, az EKG-szerű mérésen alapuló metódus kényelmesebb. Ugyanakkor a módszer pontossága még nem egyértelmű. Kérdéses például, hogy a futás vagy más, pulzusra ható tényező miatt felgyorsult szívverés mennyire zavarja meg a rendszert - írja az m2mzona.hu

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)