Jump to content

Különleges módszerrel válik lehetővé a szív 3D-s nyomtatása

2019. 08. 07. 09:42

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új technikát, amely lehetővé teszi, hogy egy gél segítségével kinyomtassák a kollagént tartalmazó szöveteket, amely eddig lehetetlennek bizonyult.

A kollagén a legtöbb szövet és szerv fő alkotóeleme, de mind ez idáig hiába próbálták a laboratóriumokban 3D-s nyomtatással előállítani – olvasható a Physics World cikkében.

Az újonnan kifejlesztett FRESH-módszerrel azonban kivitelezhető a szív különböző részeinek előállítása a hajszálerektől kezdve egészen a komplett szervig.

Habár a 3D-s technológiás nyomtatás már az 1980-as évektől jelen van, a regeneratív orvoslásban még csak alig két évtizede kezdtek vele kísérletezni. A szövetek és az érrendszerszerű hálózatok előállításával való kísérletek száma megugrott mostanában,  az élő sejtek és az olyan puha anyagok, mint az extracelluláris mátrixot felépítő kollagén létrehozása azonban idáig túl bonyolultnak tűntek.

A kutatás vezetője, Adam Feinberg elmondta, hogy mivel ezek a sejtek rendkívül lágyak, szinte lehetetlen őket 3D-ben kinyomtatni anélkül, hogy összeesnének. A problémát most úgy oldották meg, hogy először egy „támogató” gélt nyomtattak, amellyel kitöltik a belső részeket, így elkerülhető a sejtek összeesése.

A kutatók azt mondják, a módszerrel első alkalommal sikerült 3D-s nyomtatással kollagént létrehozni, amely a testet felépítő fő fehérje.

Ezáltal már biológiai funkciókkal rendelkező szöveteket is tudnak készíteni.

A Science tudományos magazinban megjelent friss tanulmányban a szívre és annak alkotórészeire helyezték a hangsúlyt.

A kutatók folytatják a kísérleteket a szív modellezésével, főleg hogy a szívizmok fejlődését és működését megértsék, továbbá azért, hogy a sérült részeket ki tudják cserélni.

Ezenfelül egyéb szervek lehetséges előállítását is vizsgálják, például a sérült vázizomzat vagy a légcső szöveteinek helyreállításában is folytatnak kísérleteket, illetve az emlővezeték reális modellezésével az emlőrák kezelésében szeretnének jobb eredményeket elérni.

 
(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)