Jump to content

Az idősek egyensúlyát segítő robotfarkat fejlesztettek japán tudósok

2019. 08. 16. 12:00

Az idősek egyensúlyát segítő robotfarkat fejlesztettek a japán Keio Egyetem tudósai.

Sok millió évvel azután, hogy az ember elődei az evolúcióval elveszítették a farkukat, a japán kutatók robotfarokkal segítenének a bizonytalanul járó időseknek, hogy megőrizzék az egyensúlyukat. Az Arque névre keresztelt, szürke, egyméteres szerkezetet a gepárd és más állatok farka ihlette, amellyel futás vagy mászás közben az egyensúlyt biztosítják – írta a Keio Egyetem kutatócsoportja.

Úgy mozog, mint egy inga” – magyarázta Nabesima Dzsunicsi végzős hallgató azon az egyetemi előadáson, ahol a hámmal csípőjére erősített robotfarkat bemutatta. „Amikor az ember teste az egyik irányba dőlne, a farok a másik irányba mozdul” – mondta.

A robotfarok négy mesterséges izommal és sűrített levegővel mozog nyolc irányba. Egyelőre a laboratóriumban marad, hogy a kutatók még hajlékonyabbá tegyék – magyarázta Nabesima.

Ahogy a japán társadalom idősödik, az ország az öregeket segítő innovációk sorával áll elő, hogy mozgásban és munkában tartsa az őszülő lakosságot. A bizonytalanul mozgó idősek mellett más területekre is gondoltak a fejlesztők: a robotfarok a nehéz terhet mozgató raktári munkásokat is segítheti.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)