Jump to content

Ezrek életét mentheti meg a szívátültetés területén elért áttörés

2020. 02. 25. 10:41

Egy úttörő szívátültető eszköz négy óra helyett akár 24 órán keresztül életben tudja tartani az adományozott szerveket, amivel ezrek életét mentheti meg.

Jelenleg egy szív a testből való eltávolítása után körülbelül négy órán át marad működőképes. Ennyi ideje van rá az orvosoknak, hogy átültessék egy betegbe, akinek szüksége van rá. Egy új technológiának köszönhetően az átmeneti idő 24 órára emelkedhet, mellyel jelentősen nőhet a sikeres transzplantációk száma – írta a Daily Mail.

A test körülményeit másolták

Az amerikai kutatók ULiSSES elnevezésű rendszerüket öt sertés szíven tesztelték, és 24 óra elteltével a szervek életképesek maradtak, csak kevés olyan duzzanatot találtak rajtuk, amelyek a sejtelhalásra utalhatnak.

A szív megőrzésének kulcsa az emberi test körülményeinek a lehető legnagyobb mértékű lemásolása. A tudósok az artériákon keresztül egy tartósító oldatot engedtek át, percenként 60 oxigénimpulzussal utánozták a szívverést, valamint a szervet a testben elfoglalt helyéhez hasonló burokban tartották annak érdekében, hogy ne omoljon össze a saját nyomása alatt.

Egy év múlva bevethetik a módszert

A következő lépés – a módszer tökéletes működésének bizonyítása érdekében – a szív visszaültetése a sertésekbe. Csak ezután kezdik meg a teszteket az emberi szíveken is.

A kutatók már különböző kórházakkal tárgyalnak, és úgy tervezik, hogy három hónapon belül már olyan emberi szíveket vizsgálhatnak, melyek nem lennének alkalmasak az átültetésre.

Az első szívet több mint 50 évvel ezelőtt szállították jégre rakva, évtizedekkel később pedig nagyjából ugyanazt a módszert használjuk. Ha képesek lennénk a szívet 24 órán keresztül megőrizni, akkor szinte bárhová el lehetne szállítani a világon, és rengeteg életet menthetnénk meg” – mondta Rafael Veraza, a San Antonio-i Texasi Egészségügyi Egyetem kutatója.

Ha megkapják a szükséges hivatalos engedélyeket, a módszer akár már egy év múlva használható lesz a szívátültetéseknél.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)