Jump to content

A végtagremegésnek számos oka lehet

2020. 03. 12. 21:20

A remegés akaratlan, ritmusos mozgás, amelyet az izmok ismétlődő összehúzódása és elernyedése vált ki. A kézremegés nem önálló betegség, hanem számos betegség, állapot tünete.

A Parkinson-kórhoz kapcsolódó remegés nyugalmi állapotban jellemző. Ez a remegés sokszor nem véletlenszerű, hanem ritmikus, és gyakran a hüvelykujjat és a mutatóujjat érintve jelentkezik. A Parkinson-kór során bizonyos agysejtek elpusztulnak. Ennek pontos okára még nem sikerült rájönniük a kutatóknak, az viszont már bizonyított tény, hogy ilyenkor dopaminhiány jelentkezik az agyban. A betegség általában hatvan éves kor felett jelentkezik, de ritka esetekben fiatalabbakat is érinthet.

Emellett a remegés hátterében pajzsmirigy-túlműködés, veseelégtelenség, diabéteszes eredetű perifériás idegkárosodás, illetve agyi károsodás is állhat” – mondta Valálik István egyetemi docens, idegsebész, a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa a Duna Család-barát című műsorában. Hozzátette, okozhat kézremegést a túlzott koffein, illetve nikotin fogyasztás, pszichés megterhelés és tartós feszültség, például súlyos stressz, szorongás is.

Valálik István felhívta a figyelmet, a kézremegés egy tünet, és nem betegség, így gyógyításánál először azt kell kivizsgálni, milyen betegség okozza. Hozzátette, általában a kézremegés gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható, az esetek többségében műtéti úton szüntethető csak meg a remegés.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)