Jump to content

Emberi spermában bukkantak a vírus nyomaira kínai tudósok

2020. 05. 08. 18:15

Kínai tudósok megállapították, hogy egyes, a SARS–CoV-2 nevű új koronavírussal megfertőzött emberek – közöttük lábadozók – spermája pozitív volt a Journal of American Medical Association című amerikai szakfolyóiratban csütörtökön publikált tanulmány szerint, ami felvetette annak az eshetőségét, hogy a vírus nemi érintkezés útján is terjedhet.

A pekingi kutatócsoport a kutatás keretében az északkelet-kínai Honan tartománybeli Sangcsiu kórházában ápolt 38 férfit vizsgált meg.

A páciensek közül hatnak – azaz 16 százalékuknak, közöttük két, a betegség akut szakaszán átesett és lábadozónak tekintett férfinak – a spermája lett pozitív a teszten.

A szerzők hangsúlyozták, hogy a tanulmány hatóköre korlátozott a kisszámú minta miatt, és további kutatásokra van szükség, hogy jobban megismerhető legyen a vírus élettartama és fertőzési feltételei a spermában.

A Covid–19 betegség az eddig ismeretek szerint cseppfertőzés útján terjed. A vírus nyomait megtalálták már nyálban, vizeletben és székletben is.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)