Jump to content

Meghaladta a tízezret Romániában a gyógyultak száma

2020. 05. 19. 17:02

Meghaladta a tízezret Romániában kedden a koronavírus-fertőzésből kigyógyult páciensek száma, ami az eddig beazonosított fertőzöttek csaknem 60 százalékát teszi ki.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése is azt igazolta, hogy folytatódott az ismert aktív esetek számának három hete kezdődött lassú csökkenése. Romániában a járvány április 29-én tetőzött több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel. Mostanra számuk 6000 alá csökkent.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkenésében - a gyógyultak egyre nagyobb száma mellett - főleg az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának folyamatos csökkenése játszott szerepet. Míg három hete naponta átlagosan 330 megbetegedést regisztráltak, az utóbbi héten számuk többnyire már 200 alatt volt. Kedden 155 új esetet jelentettek. Legutóbb március 26-án volt ennél kisebb a 24 óra alatt regisztrált új fertőzések száma.

A koronavírussal fertőzött romániai betegek közül eddig 1126-an vesztették életüket: míg a járvány április végi romániai tetőzése idején naponta 26 újabb áldozatot követelt a betegség, mostanra az elhalálozások napi átlaga 19-re csökkent.
A május 14-én véget ért rendkívüli állapotot múlt pénteken veszélyhelyzet váltotta fel Romániában. Azóta az emberek szabadon közlekedhetnek a településeken belül, megnyíltak a parkok, a 15 ezer négyzetméter alatti bevásárlóközpontok, fodrászatok és fogorvosi rendelők. A két hónapos bezártság után jelentősen megélénkült - csaknem a járvány előtti szintre nőtt - a forgalom a romániai városok utcáin, több helyütt a távolságtartási szabályokat megszegő emberek százai gyűltek össze megünnepelni az első "szabad hétvégét".

A túlzásba vitt lazítás jelei mellett aggasztónak tartják a román hatóságok azt is, hogy a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma indult haza, amióta nem hatósági, hanem csak otthoni karanténba küldik a Romániába érkezőket. A határátkelőkön kialakult többórás torlódás is súlyos fertőzési kockázatot jelent.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a mostani jelentésekben szereplő kedvező adatok félrevezetők lehetnek, leghamarabb ennek a hétnek végén mutatkozhatnak meg az elmúlt napok lazításának negatív hatásai a koronavírus-fertőzések számában.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)