Jump to content

Hatástalan a hidroxiklorokin a koronavírus ellen

2020. 08. 27. 20:00

A hidroxiklorokin nem hat a koronavírus ellen – derült ki a témában eddig végzett eddigi legnagyobb metaelemzésből a Neuenburgi Egyetem közlése szerint.

A koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal számos pácienst kezeltek a malária ellen kifejlesztett szerrel, melynek hatékonyságáról azonban hamar kétségek támadtak, az elemzések ugyanis ellentmondásos eredményekhez vezettek.

Egy nemzetközi kutatócsoport a németországi Neuenburgi Egyetem és a svájci Lausanne-i Egyetem kutatói részvételével 29, összesen 33 ezer páciens adatait összegző tanulmányt értékeltek ki.

Arra az eredményre jutottak, hogy a hidroxiklorokin önmagában nem befolyásolja a a kórházba került betegek halálozási arányát, a szer se nem növeli, se nem csökkenti a halálozás kockázatát. Ezért a betegek kizárólagosan hidroxiklorokinnal történő kezelése haszontalan – írják a szakértők a Clinical Microbiology and Infection című tudományos lapban.

„A hidroxiklorokint kezdeteben nagy mennyiségben alkalmazták az azitromicin nevű antibiotikummal vagy anélkül” – mondta Matthieu Mulot neuenburgi kutató a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás azonban bizonyította, hogy az azitromicin és a hidroxiklorokin kombinációja 27 százalékkal növeli a halálozás kockázatát.

Több, hidroxiklorokinnal végzett kutatást leállítottak május végén, miután svájci és amerikai kutatók egy negatív tanulmányt hoztak nyilvánosságra, bár ezt később csalás gyanúja miatt visszavonták. Egy brit és egy svájci kutatás azonban később ismételten bizonyította a hidroxiklorokin koronavírussal szembeni hatástalanságát.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)