Jump to content

Szájmaszkot kell viselni a Déli-sarkon is

2020. 09. 15. 11:21

A koronavírus-járvány kitörése óta először indult kutatócsoport az új-zélandi Christchurchből a Déli-sarkra.

A tudósoknak az amerikai McMurdo kutatóállomásra érkezve két hétig szájmaszkot kell majd viselniük.

A szakembereknek indulásukat megelőzően csaknem hat hetet kellett karanténban tölteniük. Erős viharok miatt ugyanis az amerikai légierő repülőgépének augusztusban tervezett indulását ismételten el kellett halasztani, így a mintegy százfős kutatócsoport eredetileg kéthetes elkülönítése elhúzódott.

A kutatóknak megérkezésüket követően két héten át kell szájmaszkot viselniük. A szigorú óvintézkedésnek jó oka van, hiszen a Déli-sark az egyetlen kontinens, ahová eddig nem jutott el a koronavírus.

„Ezt nagyon komolyan vesszük, hogy biztosra menjünk, semmi se történjen” – idézte az új-zélandi TVNZ televízió Tony Germant, az amerikai-új-zélandi Déli-sark-program szóvivőjét. Mint mondta, a Déli-sarkon szeptembertől márciusig tartó nyári időszakban a kutatási programokat is minimálisra csökkentették a pandémia miatt.

A McMurdo kutatóállomáson várhatóan legfeljebb 450-en fognak dolgozni, ami a rendes létszám egyharmada. German szerint a csoport főleg karbantartási munkálatokat fog végezni, és felkészíti az állomást a jövő évre.

A címlapfotó illusztráció, a képen állszíjas pingvinekről egy turistahajó előterében, az antarktiszi György király-szigeten 2020. január 16-án. A Déli-sarkvidék partjaitól mintegy 120 kilométerre fekvő, 95 kilométer hosszú és 25 kilométer széles sziget legnagyobb részét az utóbbi időkig egész évben jég borította, a globális felmelegedés hatására azonban egyre nagyobb területén olvad el a jégpáncél a déli félteke nyári hónapjaiban. A sziget több fóka- és pingvinfaj otthona, és nyaranta sarkvidéki madarak fészkelőhelye. 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)