Jump to content

Akár egy köhögésből is megtudhatja, hogy koronavírusos-e

2020. 12. 01. 09:57

Köhögést elemző mesterséges intelligencia segítségével diagnosztizált a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egy kutatócsapata tünetmentes covid-fertőzötteket.

A szakértők az asztma és a tüdőgyulladás korai jeleit felismerő kutatásaikat fejlesztették tovább. A speciális MI-algoritmus felismeri azokat a füllel nem észlelhető változásokat, melyeket a fertőzés okoz az ember köhögésében – írta a Bitport.

Az új típusú koronavírus akkor is gyulladást okoz az alsó és felső légutakban, illetve az idegrendszerben is, ha a betegségnek nincsenek észlelhető tünetei.

A kutatás során önkéntesektől gyűjtöttek be erőltetett köhögésekről mintegy 200 ezer hangmintát. Ezzel, illetve hangosan kimondott szavak tízezreit tartalmazó adatkészlet segítségével tanították a mesterséges intelligencia modellt.

A kísérletek során a modell kifejezetten eredményesen teljesített: amikor tünetmentes és tüneteket is produkáló fertőzöttek, valamint egészséges emberek köhögését vizsgáltatták. Az algoritmus a fertőzöttektől vett köhögésminták 98,5 százalékát azonosította. A tünetmentesek esetében viszont száz százalékos pontossággal dolgozott.

A program mögött három neurális háló dolgozik. Az egyik a köhögés hangjának erősségét monitorozza, a másik az érzelmi állapotot, a harmadik pedig a légzés minőségének változását figyeli - írja az iotzona.hu.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)