Jump to content

Johnson: a jövő héttől napi több százezer oltás beadására lesz kapacitás

2021. 01. 11. 12:57

A jövő héttől naponta több százezren kaphatják meg a koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban - mondta csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Streeten tartott sajtóértekezletén Johnson elmondta: e hét végére ezernél több körzeti orvosi rendelőben, 223 kórházban, hét hatalmas oltóközpontban és kétszáz gyógyszertárban lesz lehetőség a vakcinák beadására.

A brit kormány folyamatosan egyre több gyógyszertárat kíván bevonni az oltási kampányba az egészségügyi ellátó szolgálat intézményeinek tehermentesítésére.

A miniszterelnök által említett hét hatalmas oltási központ Londonban, Newcastle-ban, Manchesterben, Birminghamben, Bristolban, Epsomban és Stevenage-ben nyílik. E központok többsége sport- és konferencialétesítmény, amelyek egyszerre több tízezer oltásra jelentkezőt fogadhatnak.
Közöttük van a világhírű Epsom Downs lóversenypálya is.

Johnson a csütörtöki sajtóértekezleten elmondta: ezeknek az oltási központoknak a kialakítása lehetővé teszi, hogy január 15-től naponta több százezren megkaphassák a vakcinát.

Hozzátette: a kormány célja az, hogy az Egyesült Királyságban mindenki tíz mérföldes (16 kilométeres) körzeten belül hozzájuthasson az oltáshoz.

Boris Jonnson megerősítette: a célkitűzésük az, hogy február 15-ig a kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) által megjelölt leginkább veszélyeztetett négy lakossági csoport minden tagja megkaphassa oltást.

A brit miniszterelnök elmondta: ez azt jelenti, hogy Angliában 12 millióan, a 68 millió lakosú Egyesült Királyság egészében 16 millióan nem egészen másfél hónapon belül megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

A JCVI 25 oldalas útmutatása szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozói mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a koronavírus elleni oltást, a halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

Csütörtöki sajtóértekezletén Boris Johnson elmondta: a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta országosan már csaknem másfél millióan részesültek a koronavírus elleni vakcina első dózisában - többen, mint az EU-tagországokban együttvéve -, és náluk két-három héten belül igen jelentős mértékű immunitás alakul ki.
Sir Simon Stevens, a brit országos egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezérigazgatója a csütörtök esti sajtótájékoztatón ehhez hozzátette: országszerte már több mint 80 ezren kaptak kiképzést az oltások beadására.
Sir Simon elmondta: az Egyesült Királyságban négyszer annyi embert oltottak be a koronavírus ellen, mint Németországban, és 300-szor annyit, mint Franciaországban.

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Street-i sajtóértekezleten közölte: a nagy-britanniai tudományos kutatási tevékenység eredményeként két új életmentő gyógyszer jutott túl a klinikai próbákon.

A vizsgálatok szerint a Tocilizumab és a Sarilumab nevű készítmények a válságos állapotban lévő koronavírus-betegek körében negyedével csökkentik a halálozási kockázatot és akár tíz nappal is lerövidíthetik azt az időt, ameddig a súlyos betegek intenzív ellátásra szorulnak.

A brit kormányfő elmondta: a két gyógyszer azonnali hatállyal hozzáférhetővé válik az NHS intézményeiben.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)