Jump to content

Hazatérhetett a kórházból a 99 éves Fülöp herceg

2021. 03. 16. 15:45

Erzsébet királynő férje 28 napig volt távol családjától.

 

Csaknem egyhavi kórházi ápolás után hazatérhetett Fülöp edinburghi herceg – közölte kedden a Buckingham-palota.

A brit uralkodó 100. életévében járó férjét február 16-án vitték a windsori rezidenciáról a királyi család magas rangú tagjait rendszeresen kezelő, VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházba az akkori hivatalos tájékoztatásban közelebbről nem részletezett fertőzés és egy már régebb óta fennálló szívprobléma miatt.

Innen e hónap elején átvitték a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által működtetett, Szent Bertalan nevét viselő kórházba - St. Bartholomew's Hospital -, ahol nem sokkal később sikeres kardiológiai beavatkozást hajtottak végre.

Fülöp herceg ezután visszakerült a VII. Eduárd kórházba, ahol keddi hazatéréséig lábadozott. Az edinburghi herceg 28 napig volt kórházban.

Fülöp - aki júniusban ünnepli 100. születésnapját és már 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől - az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

A királyi pár 70. házassági évfordulójára készült portré. Fotó: MTI/EPA

A palota továbbra sem közölte, hogy a kedden véget ért csaknem egyhavi kórházi tartózkodás idején pontosan milyen kezeléseket végeztek el II. Erzsébet királynő férjén, és azt sem ismertette, hogy a szívprobléma mellett Fülöpnek milyen jellegű fertőzéses megbetegedése volt.

Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő - aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját és 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján - már január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)