Jump to content

Szeretné, ha friss és egészséges maradna az elméje? – Ezeket kell megtennie érte

2021. 04. 20. 20:33

Az agyunk jó állapotban tartása nemcsak a mentális hanyatlást akadályozza meg, de javíthatja az emberi kapcsolatainkat és a jólétünket is. Főleg az idősebb generáció számára hasznosak a kutatók tanácsai, de a fiatalok is profitálhatnak a felsorolt tippekből – ezt a témát dolgozta fel a New Scientist tudományos magazin.

Az első orvosi szöveg, amit ismerünk, egyben az első szöveg, ami említi az agyat is. A több mint 4000 éves egyiptomi papirusztekercs egyszerűen „koponyabelsőségnek” hívja az általunk ismert legkomplexebb dolgot a világon. Azóta természetesen már sokat tanultunk az emberi agyról, az elmúlt 25 évben az agykutatás kiemelt jelentőségűvé vált.

A hagyományos nézetek szerint ahogy öregszünk, az agyunk leépül, a memóriánk romlik, a reakcióidőnk lassul. Az új kutatások szerint azonban soha nem késő tennünk az agyunk egészségéért.

„Mindig fel, a csillagok felé nézz, és ne le, a lábadra. Mindig legyen munkád, a munka ad értelmet az életnek. Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy megtaláld a szerelmet, akkor soha ne dobd el.” Stephen Hawking szavaival vezetik fel az agy egészséges működésével foglalkozó tanács (Global Council on Brain Health) tanulmányát, amelyben összegyűjtötték a legfontosabb javaslatokat, amelyekkel megőrizhetjük és javíthatjuk agyunk egészségét, valamint mentális jólétünket.

Nemcsak az idősek, hanem bármelyik korosztály képviselői is megfogadhatják a szakértők következő javaslait:

Szánjunk időt arra, hogy erősítsük a családi és baráti kapcsolatainkat. A lakókörnyezetünkben is alakítsunk ki tartalmas ismeretségeket. Az erős szociális kapcsolatok jót tesznek az agyunk egészségének.

Töltsünk sok időt a szabadban, élvezzük a természet szépségét. Az otthonunk környezetében lévő zöld területeket is látogassuk sűrűbben.

Aludjunk 7–8 órát esténként, javítsuk alvásunk minőségét, próbáljunk mindig ugyanakkor lefeküdni és felkelni. Elalvás előtt ne nézzünk digitális képernyőket, mert ezek megakadályozzák az alváshoz szükségek hormonok felszabadulását.

Erősítsük magunkban az érzést, hogy van célunk az életben. Akár önkénteskedhetünk is, vagy részt vehetünk a helyi szervezetek munkájában. Tanulhatunk új dolgokat, amik szintén célt adhatnak számunkra.

Tiszteljük az érzéseinket. A pozitív és negatív érzelmeink tudatosítása és elfogadása létfontosságú a mentális jólétünk szempontjából. Próbáljunk megbocsátani a konfliktusainkban.

Legyenek olyan tevékenységeink, amiket élvezünk (például hobbik). Végezzünk rendszeres testmozgást.

Fogadjuk el, hogy vannak dolgok, amiken már nem változtathatunk, béküljünk ki a múltunk döntéseivel. Ne rágódjunk ismétlődően a problémáinkon, akár zenével, olvasással vagy beszélgetéssel zökkentsük ki magunkat az ilyen állapotokból.

Próbáljuk hangsúlyozni a pozitív dolgokat, még ha betegek vagy csalódottak is vagyunk.

Próbáljuk ki a jógát, meditációt, hogy megnyugodjunk. Fedezzük fel a spiritualitást, a hitünket, és vegyünk részt a helyi vallásos közösségek életében.

Ha folyamatosan nagy stressznek vagyunk kitéve, akkor keressünk módot arra, hogy ennek hatását csökkentsük. Ha szorongunk vagy depressziósok vagyunk, akkor kérjünk orvosi segítséget. Rendszeresen keressük fel az orvosainkat, ha egészségügyi állapotunk, például cukorbetegségünk vagy szívproblémáink megkövetelik.

Rakjunk rendet, szabaduljunk meg a felesleges otthoni dolgoktól, például újságoktól, számláktól, ruháktól. Amire nincs szükségünk, ajánljuk fel jótékony célra, vagy dobjuk ki.

Tartózkodjunk a mértéktelen alkoholfogyasztástól. A mérsékelt alkoholfogyasztás nők számára naponta egy pohár bort vagy egy üveg sört jelent, férfiak számára pedig két poharat vagy két üveget.

 
(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)