Jump to content

Meghalt 182 beteg, 2365-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2021. 04. 30. 20:09

Meghalt 182, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2365 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 3 913 550 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 880 897-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 779 348-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 27 540-re, a gyógyultaké 510 379-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 241 429. Kórházban 5937 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 32 838-an vannak, a mintavételek száma 5 373 540-re nőtt.

Közölték: szombaton életbe lép az újraindítás újabb fokozata.

Emlékeztettek, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában bejelentette, hogy az ország újabb szakaszhatárhoz érkezett a járvány elleni küzdelemben, szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek.

Az országos oltási munkacsoport döntése alapján rendkívüli oltási akciót tartanak pénteken.

A regisztráltak számára péntek reggel 8 órakor Pfizer vakcinára is megnyílt az online időpontfoglaló a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az oltásra - kórháztól függően - péntek délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor.

A pénteki foglalásokhoz 100 ezer adag Pfizer-vakcina oltását ajánlják fel. Az online időpontfoglaló emellett továbbra is nyitva van Sinopharm-oltásokra és a már jövő heti AstraZeneca-oltásra is.

Hozzátették, hogy az időpontfoglaló honlap nagy terhelése miatt jelenleg karbantartás folyik.

Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

Közölték azt is, a védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a Magyarország.hu Ügyfélkapun, vagy személyesen kormányablakban lehet bejelenteni.

Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. Azt is kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, valamint gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be - írták, hozzátéve, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen - hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - 24 millió adag vakcina várható. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Pénteken újabb AstraZeneca-szállítmány várható.

Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért, az adminisztráció gyorsításáért pedig kitöltve vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot.

Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.

A kormányzati oldal szerint az oltási rend kilencedik körében - április végén - megkezdődött a fogvatartottak oltása is. A tizedik körben - hamarosan - kezdődik a 16-18 évesek oltása is.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet - közölték.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (140 408) és Pest megyében (108 220) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (44 077), Győr-Moson-Sopron (42 872) és Hajdú-Bihar megye (41 341). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 143).

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)