Jump to content

Kiterjesztett valóság a gerincsebészetben

2021. 05. 19. 16:00

A Las Vegas-i The Robotic Spine Institute igazgatója nemrégiben vezette le az első gerincsebészeti eljárást egy Xvision AR-headset és egy sebészeti robot segítségével.

Dr. Kolneris Poelstra és csapata a nevadai klinikával együttműködve úgynevezett gerincstabilizációs fúziós eljárást végzett el.

Az operációban fontos szerepet töltött be a Medtronic Mazor X robotja és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) által nemrég engedélyezett Augmedics Xvision viselhető eszköze is. 

Normál esetben egy ilyen típusú invazív (azaz a testbe szúrás vagy vágás által behatoló) eljárás 6-7 órán keresztül tart. A fenti megoldás azonban alig két órásra csökkentette a műtét időtartamát.

Az Xvision headset ugyanis lehetővé tette, hogy az orvosi csapat a szokásosnál pontosabban határozza meg az implantátumok helyét, és hajtsa végre a bemetszést. A műtét során egy úgynevezett MoRe alumíniumötvözetből készült, 4,5 milliméteres rudat és MiRus Europa csavarrendszert használtak.

Az eljárást megelőzően egy ortopédiai és neurológiai gerincsebész a robotplatform segítségével aprólékosan megtervezte az implantátum és a csavarrendszer pontos elhelyezését.

Ezzel az egész folyamat minimálisan invazívvá, és exponenciálisan hatékonyabbá vált azáltal, hogy csökkent a műtőben töltött időt, valamint a lágyrész károsodása a hagyományos (nyitott) eljárással szemben. Továbbá így a beavatkozás utáni felépülés is kevesebb időt vesz igénybe.

A kezdeti szakasz lezárulása után Dr. Poelstra a speciális eszköz használatával tudott átváltani a kiterjesztett valóságra. Így könnyedén követhette a szoftver által előzetesen létrehozott, háromdimenziós anatómiai tervet.

A hollandiai Groningeni Egyetemen orvosbiológiai mérnöki doktorátust szerzett specialista a gerincfúziókat segítő robotika tervezésének és fejlesztésének élvonalbeli szereplője. A szakember eddig már több mint 1.000 komplex orvosi robotikai eljárást hajtott végre - írja az iotzona.hu.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)